Boot Camp eGPU Setup Guide - Windows Gaming with Macs
 
Notifications
Clear all

Boot Camp eGPU Setup Guide - Windows Gaming with Macs  

 of  35
  RSS

Seb Shelley
(@albatraoz)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

MBP Mid 2017 + Akitio Node Thunderbolt 3 + GTX970 + Bootcamp/Windows 10 Setup

Hello,

I have managed to get my setup working in High Sierra. However, I have encountered some issues trying to implement this setup using Bootcamp/Windows. I believe I have followed all instructions correctly from the guide below.

When I first removed the intel drivers (from DDU) and plugged in the Node Windows recognized my GTX970. However, when it asked me to reboot I started encountering screen flickering/tearing issues and eventually crashes completely (I tried plugging in from reboot and plugging in after windows boots to desktop, both result in a crash).   I now believe I am up to to this part 

“The 13″ Touch Bar is slightly different in that it has one more Thunderbolt 3 controller to handle the two additional Thunderbolt 3 ports on the right side. Some have tried disabling the right Thunderbolt 3 port root and WiFi PCIe bridge with success on Touch Bar model.”

Does anybody know how to do this? I suppose disabling Thunderbolts ports inside device manager may well be the way to go, however, I am unsure where to do this from inside device manager. Would perhaps plugging in my Node into the right side of my MBP help? I tried doing this and it didn’t seem to fix the problem.  

Any advice would or troubleshooting methods would be greatly appreciated… 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member Moderator
Joined: 3 years ago
 

My experience with Bootcamp has been a bit different to others but it sounds like you might be experiencing the same thing I did originally.

For Bootcamp all I needed/need to do is hot plug-  plugging the eGPU in after selecting the OS to boot from in the boot options menu you get when booting while holding down "option".

Plugging in before or after boot caused crashes for me. Set up in signature.

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix

 
2017 13" MacBook Pro [7th,2C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.15.4 & Win10 2004 [build link]  


ReplyQuote
Seb Shelley
(@albatraoz)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Wow thanks Eightarmedpet, it just managed to boot using your method. Any understanding why this is the case? :/ 

Edit: Stopped functioning again (Although now I can get the GTX970 to consistently show up in device manager). I believing I'm receiving the dreaded code 12 error. Also, Bluetooth and USB devices don't seem to work at all when connected to the 970. 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Seb Shelley
(@albatraoz)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Edit: Working and fixed now, just required a bit of tinkering. 😀 Bluetooth is still dodgy but I guess that's to be expected. 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member Moderator
Joined: 3 years ago
 

Awesome stuff! From what I can gather from the resources on here it’s due to MacBooks disabling the igpu when a GPU is detected, be that egpu or normal one. 

Good to hear you got it working!

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix

 
2017 13" MacBook Pro [7th,2C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.15.4 & Win10 2004 [build link]  


ReplyQuote
Seb Shelley
(@albatraoz)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Yeah makes sense 😛 I don't know if anybody else has experienced it but the Wifi adapter also seems a bit dodgy when plugged into GPU (Almost disabling itself periodically). My plan to get around this is to try using an external USB wifi adapter. 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
MagicPi
(@magicpi)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

HI!

May I ask is it that I “must” disable dGPU and activate iGPU to get near full benefit of my gaming box 1080??
currently I did not disable any port yet on my macbook pro 2016 15″ pro 460, But mine gaming box is working both under MAC(10.12.6) and Bootcamp(win10) and both with external monitor.

but I use Unigine Valley for benchmark on ultra, and get a only near 1070 gaming box score, 3477.
less than a youtuber testing 1070 gaming box (he got 3570, though not with macbook pro).
and 2832 on MACOS.

2016 Macbook pro 15" Pro460 10.12.6 / Razer Blade 15" 144hz GTX1060
Aorus GTX 1080 Gaming Box / ASUS ROG PG279Q 165hz / iphone Xs Max / iPad Pro 9.7


ReplyQuote
ikir
 ikir
(@ikir)
Prominent Member
Joined: 4 years ago
 
Posted by: MagicPi

HI!

May I ask is it that I “must” disable dGPU and activate iGPU to get near full benefit of my gaming box 1080??
currently I did not disable any port yet on my macbook pro 2016 15″ pro 460, But mine gaming box is working both under MAC(10.12.6) and Bootcamp(win10) and both with external monitor.

but I use Unigine Valley for benchmark on ultra, and get a only near 1070 gaming box score, 3477.
less than a youtuber testing 1070 gaming box (he got 3570, though not with macbook pro).
and 2832 on MACOS.

Are you sure you are using the same preset (not quality), try to close all other apps


MacBook Pro 2020 Touch Bar i7 quad-core 2.3Ghz - 16GB RAM - 1TB PCIe SSD
my awesome Radeon VII eGPU
my Mantiz Venus extreme mod with Sapphire Nitro+ RX Vega 64

 
2018 13" MacBook Pro [8th,4C,U] + Radeon VII @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.15 [build link]  


ReplyQuote
MagicPi
(@magicpi)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

OK
You mean every other app?
and without USB on those ports??

I'll try it later and report back here~~  
thanks

2016 Macbook pro 15" Pro460 10.12.6 / Razer Blade 15" 144hz GTX1060
Aorus GTX 1080 Gaming Box / ASUS ROG PG279Q 165hz / iphone Xs Max / iPad Pro 9.7


ReplyQuote
MagicPi
(@magicpi)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

the video I mention

I tried to match the settings,
AA off , 1080p, Ultra, Fullscre

but my score did not change.
still just got somewhere "near" his 1070 only

2016 Macbook pro 15" Pro460 10.12.6 / Razer Blade 15" 144hz GTX1060
Aorus GTX 1080 Gaming Box / ASUS ROG PG279Q 165hz / iphone Xs Max / iPad Pro 9.7


ReplyQuote
 of  35