2017 13" MacBook Pro [7th,2C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + Win10...
 
Notifications
Clear all

2017 13" MacBook Pro [7th,2C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + Win10 [Eightarmedpet]  

 of  3
  RSS

Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member Moderator
Joined: 4 years ago
 

Just adding this because there are so few builds with the latest cards.

Background and instal is the same as my previous Vega 56 build here

I removed my Vega 56, dropped in the RX 5700 XT and booted.

Checked in macOS to see if the enclosure showed up and all good, GPU fans did not spin but was half expect that due to the lack of drivers at time of writing.

Booted into W10 (1807 build) going against best practice (because I live dangerously) and didn't remove any drivers (stock AMD drivers - not modified Bootcamp drivers) and it booted and worked just fine... to my slight surprise.

Haven't put its through its paces fully as my house is a building site atm and my set up is temporary but will add benchmarks as I sort things out.

I'm holding off upgrading to Catalina as I'm a tiny bit confused where we stand solution wise and might break down if I break my set up.  

 

Findings:

Despite  driver not being well optimised for eGPU's there was a decent fish performance increase over Vega 56.

Fans are a lot more silent and don't spin when idle.

I can now hear the PSU fan in the Venus, as previously the GPU was far louder (and the Macbook louder than that when under load).

 

Edit: 

Kinda doing these as I go - documenting each step, for my own clarity if no one else.

Updating to Public beta with Navi support with Vega 56 Still in the enclosure.

To test with Vega 56, macOS 10.15.1 PB and W10 1809:

  1. rEFInd. Does it get round error 12/43 [] Does it improve tb3 monitor detection []
  2. EFI Bootloader. Does it get round error 12/43 [Y, 3 for 3 restarting from macOS, and Start up boot] Does it improve tb3 monitor detection [N]
  3. macOS function as should [Y]

To test with RX5700XT, macOS 10.15.1 PB and W10 1809:

  1. rEFInd. Does it get round error 12/43 [] Does it improve tb3 monitor detection []
  2. EFI Bootloader. Does it get round error 12/43 [] Does it improve tb3 monitor detection []
  3. macOS function as should [N - kernel panic, 3 for 3. Suspected hardware issue confirmed?]

To test with RX5700XT, macOS 10.15.1 PB and W10 1904 (latest):

  1. rEFInd. Does it get round error 12/43 [] Does it improve tb3 monitor detection []
  2. EFI Bootloader. Does it get round error 12/43 [] Does it improve tb3 monitor detection []
This topic was modified 12 months ago

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix

 
2017 13" MacBook Pro [7th,2C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.15.4 & Win10 2004 [build link]  


itsage liked
ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member Moderator
Joined: 4 years ago
 

Update: now getting error 43 with the 5700xt. DDU’d, reinstalled, swapped out for Vega (works fine), swapped 5700xt back in and still error 43. 

It’s usually driver or power related, until public 10.15.1 I can’t be 100% sure it’s software  but it’s looking to me like it may be hardware related, as in a GPU fault. 

 

Possible? 

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix

 
2017 13" MacBook Pro [7th,2C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.15.4 & Win10 2004 [build link]  


ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

@eightarmedpet I believe this error 43 has to do with rEFInd boot procedure. Can you try timed hot-plug forgoing rEFInd and see if it works. I was testing rEFInd this morning due to apple_set_os.efi having compatibility issues with newer Mac firmware. The good news is the latest rEFInd works keeping the iGPU activated when the eGPU is attached at boot. However I encountered error 43 when Windows loads. My 2019 13" MacBook Pro runs 18362.295 and can handle AMD eGPU through hot-plug. I tried hot-unplug then hot-plug and RX 5700 eGPU worked without error 43. There are a couple of things you can try. One is timed hot-plug. The other is to downgrade Radeon drivers to a version that hopefully doesn't cause this error 43. Radeon 19.7.1 is the first version with Navi drivers.

 

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2018 Mac Mini [8th,4C,B] + RX Vega 56 Nano @ 32Gbps-TB3 (Gigabyte Gaming Box) + macOS 11.0 & Win10 2004 [build link]  


ReplyQuote
mac_editor
(@mac_editor)
Famed Member Moderator
Joined: 4 years ago
 

@itsage

So rEFInd works but not automate-eGPU EFI for keeping iGPU active?

purge-wranglertbt-flashpurge-nvdaset-eGPU
Insights Into macOS Video Editing Performance

Master Threads:
2014 15-inch MacBook Pro 750M
2018 15-inch MacBook Pro

 
2019 13" MacBook Pro [8th,4C,U] + RX Vega 64 @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.14.6 & Win10 [build link]  


ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

@mac_editor Yes. The new firmware in some Macs definitely broke apple_set_os.efi. So far I've seen it on 2018 13" MacBook Pro, 2019 13" MacBook Pro, and 2019 MacBook Air. These Mac laptops are all running 10.15 or newer. The 2018 Mac mini does not have this issue. The 2017 13" MacBook Pro does not have this issue. The 2016 15" MacBook Pro does not have this issue. My guess would be all Macs with Apple T2 chip + iGPU muxed display running Catalina and newer have this issue. using apple_set_os.efi. Older version of rEFInd doesn't work either. Version 0.11.4 I tried this morning works.

 

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2018 Mac Mini [8th,4C,B] + RX Vega 56 Nano @ 32Gbps-TB3 (Gigabyte Gaming Box) + macOS 11.0 & Win10 2004 [build link]  


ReplyQuote
mac_editor
(@mac_editor)
Famed Member Moderator
Joined: 4 years ago
 

@itsage

Hmm those are all 13” iGPU-only models. I think the newer dGPU-based Macs have been affected too. Will test again. rEFInd also uses set-os so I’m not sure what the difference is.

purge-wranglertbt-flashpurge-nvdaset-eGPU
Insights Into macOS Video Editing Performance

Master Threads:
2014 15-inch MacBook Pro 750M
2018 15-inch MacBook Pro

 
2019 13" MacBook Pro [8th,4C,U] + RX Vega 64 @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.14.6 & Win10 [build link]  


ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

I spoke too soon. The only reason iGPU stays working was due to error 43 on the RX 5700 eGPU. I tried RX Vega 64 LC through rEFInd and as soon as the drivers for it loaded, iGPU stopped working and Windows logo got stuck. Effected Macs need to do timed hot-plug for the time being unfortunately.

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2018 Mac Mini [8th,4C,B] + RX Vega 56 Nano @ 32Gbps-TB3 (Gigabyte Gaming Box) + macOS 11.0 & Win10 2004 [build link]  


ReplyQuote
mac_editor
(@mac_editor)
Famed Member Moderator
Joined: 4 years ago
 

@itsage

Are these effects percolating down to earlier 13" models (2013/14) as well? Because hot-plugging TB devices is not possible on those machines (in Windows).

purge-wranglertbt-flashpurge-nvdaset-eGPU
Insights Into macOS Video Editing Performance

Master Threads:
2014 15-inch MacBook Pro 750M
2018 15-inch MacBook Pro

 
2019 13" MacBook Pro [8th,4C,U] + RX Vega 64 @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.14.6 & Win10 [build link]  


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member Moderator
Joined: 4 years ago
 

@itsage

cheers for the reply and the info! I've got a bit of a fuzzy head this morning so may be misunderstanding things, but are you saying apple_set_os no longer works (which is part of the rEFInd and automate-eGPU EFI solution) in 10.15 and above? 
I'm still on 10.14 and was actually downloading the update but have since paused.

Sounds like I may be in trouble as I 100% need my igpu working due to my (bad) screen choice (until I set up my Node lite with my add in card).

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix

 
2017 13" MacBook Pro [7th,2C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + macOS 10.15.4 & Win10 2004 [build link]  


ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

@eightarmedpet From what I gathered, the Catalina firmware update in Apple T2 Chip Macs (except for 2018 Mac mini) breaks apple_set_os.efi and rEFInd spoof settings. My 2016 15" MacBook Pro and 2017 13" MacBook Pro don't have this issue. Both are immune from the Win10 .329 and newer builds as well.

@mac_editor Unfortunately I don't know if 2013/2014 13" MacBook Pro models are effected. My guess is Catalina firmware update doesn't effect non-Apple T2 Chip Macs. It's very unusual the timing of all these new hurdles: new Mac firmware effecting existing boot loader, new Win10 versions causing error 12, new Windows Navi drivers producing error 43.

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2018 Mac Mini [8th,4C,B] + RX Vega 56 Nano @ 32Gbps-TB3 (Gigabyte Gaming Box) + macOS 11.0 & Win10 2004 [build link]  


ReplyQuote
 of  3