Setup & Software Discussions
2017 13" Macbook Pro [7th,2C,U] + RX Vega [email protected] (Razer Core) + macOS 10...
 

2017 13" Macbook Pro [7th,2C,U] + RX Vega [email protected] (Razer Core) + macOS 10.14.2 & Win10 1803 [Eightarmedpet]  

  RSS

Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

Going to be adding to this, but basics for now...

System specs: 

2017 MacBook Pro 13inch. i5, 16gb ram.
LG Ultrafine 5K display (a beautiful bane of my life)

eGPU hardware 
Razer Core V1
Sapphire Vega 56 Ref model

Hardware pictures

pic

Installation steps 

macOS: Run @maceditors purge wrangler script to enable the older Ti82 chip then I'm golden. Hot plug whenever I fancy. Still get crap FPS in games mind with prefer eGPU option selected.

Windows: So I had a one or two problems with AMD cards, not sure if I have ever mentioned them here, but yeah, Error 12 on 3 different cards no matter what I tried. For me the LG 5K compounded the problem as certain work arounds caused bandwidth limitations (my guess - not solid fact so please don't take as gospel) which caused my TB3 (not USB-C) monitor to stay black despite being detected and connected peripherals being active.

The EFI Bootloader is the ONLY work around that's worked for me, but even then its not quite perfect. When tested with my Nvidia card I could leave things plugged in and it was great booting too and from Windows and macOS (despite the 1070 not working with macOS).

First time set ups are usually really easy, infact Windows tends to do it all itself but subsequent boots are back to error 12.

With my Vega the trick was hot plug after selecting Windows in EFI boot loader. The timing window is very narrow so it sometimes takes a few attempts, it has to be plugged after I hit enter but before Windows begins to boot otherwise its back to error 12.

Benchmarks

The Division
Pleasant surprise... runs better since I last tested it with my 1070. Previously around 35 now around 55+ on high settings.

365590 screenshots 20190120110924 1

DayZ
The whole reason I began to learn about GPU's and got into PC gaming, latest build running in the 70's-80's with my previous mix of setting, turned near everything to max and still managed 50-60fps. Oh, and managed to get killed within seconds of spawning.

221100 screenshots 20190105143101 1

Fallout 4
This has pretty much been 50-60fps since I had a 1060... no change here.

377160 screenshots 20190108171054 1

Comments
I've been after a decent GPU in both macOS and W10 for years now, from my hackintosh days I found Nvidia drivers were always pretty poor with cards under performing compared to Windows (it might not be the drivers) so keen to get AMD working. Also didn't want to hack macOS.

My only gripe is everything is pretty loud when gaming. The Core is notably loud, the Ref blower card sounds like a hairdryer and my MacBooks fans are maxed. It's not too bad as I game with headphones but I've bought a maxed out Mac mini (ok not £5k maxed out) which will hopefully both improve performance in games and reduce noise. Once Navi cards are out I may replace the Vega too.

Notes:
Tried setting up using both apple_set_os and rEFInd, both worked first time but subsequent attempts failed - back to either error 12 or no eGPU detection. Quite frustrating as I spent the time updating my rEFInd theme to work @4/5K.

Update:
So after a few months use and various differnt boot techniques I think, think I have finally found a consistent boot method.
EFI Bootloader required hotplugging which was super temperamental.
rEFInd didnt detect.
TB3 Monitors are a bitch.
Solution...
I rarely turn my laptop off, its closed and connected to the screen via the right hand TB3 ports and the eGPU via the left TB3 ports. macOS is all fine and dandy, to get W10 to work I reboot and select W10 using the rEFInd Boot manager without unplugging a thing. Boots to desktop but the eGPU isn't detected. Unplug replug adn I've got error 12. Reboot without touching anything > rEFInd and select W10 and after a slightly prolonged boot process (time wise) I'm in and its working! Been doing it this way for a few weeks now and feels solid. 

Fingers crossed. 

This topic was modified 5 months ago

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Famed Member Admin
Joined: 3 years ago
 

I'm glad to see this build. fATX power supplies are loud with their tiny fans. A fun mod would be to relocate the PSU outside and free the inside room for cooling. You can also use the empty space for Thunderbolt 3 monitor output components.

Best ultrabooks for eGPU use

eGPU enclosure buying guide

109 external GPU build guides


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

@itsage are you glad because you may have finally heard the end of me banging on about error 12?  😉 

Those links are super interesting, until the recent $2900 price hike of those spare Akitio boards I was tempted to grab one of them and build a fully custom solution inspired by this classic...  https://theultralinx.com/2012/09/beautiful-computer-piece-furniture/

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


itsage liked
ReplyQuote
jerry Kansai
(@joi_kansai)
Estimable Member
Joined: 1 year ago
 
Posted by: Eightarmedpet

Going to be adding to this, but basics for now...

System specs: 

2017 MacBook Pro 13inch. i5, 16gb ram.
LG Ultrafine 5K display (a beautiful bane on my life)

eGPU hardware 
Razer Core V1
Sapphire Vega 56 Ref model

Hardware pictures

Installation steps 

macOS: Run @maceditors purge wrangler script to enable the older Ti82 chip then I'm golden. Hot plug whenever I fancy. Still get crap FPS in games mind with prefer eGPU option selected.

Windows: So I had a one or two problems with AMD cards, not sure if I have ever mentioned them here, but yeah, Error 12 on 3 different cards no matter what I tried. For me the LG 5K compounded the problem as certain work arounds caused bandwidth limitations (my guess - not solid fact so please don't take as gospel) which caused my TB3 (not USB-C) monitor to stay black despite being detected and connected peripherals being active.

The EFI Bootloader is the ONLY work around that's worked for me, but even then its not quite perfect. When tested with my Nvidia card I could leave things plugged in and it was great booting too and from Windows and macOS (despite the 1070 not working with macOS).

First time set ups are usually really easy, intact Windows tends to do it all itself but subsequent boots are back to error 12.

With my Vega the trick was sort hot plug after selecting Windows in EFI boot loader. The timing window is very narrow so it sometimes takes a few attempts, it has to be plugged after I hit enter but before Windows begins to boot otherwise its back to error 12.

Benchmarks
Soon...

Comments
I've been after a decent GPU in both macOS and W10 for years now, from my hackintosh days I found Nvidia drivers were always pretty poor with cards under performing compared to Windows (it might not be the drivers) so keen to get AMD working. Also didn't want to hack macOS.

My only gripe is everything is pretty loud when gaming. The Core is notably loud, the Ref blower card sounds like a hairdryer and my MacBooks fans are maxed. It's not too bad as I game with headphones but I've bought a maxed out Mac mini (ok not £5k maxed out) which will hopefully both improve performance in games and reduce noise. Once Navi cards are out I may replace the Vega too.

Clean setting, Black, space grey, white...What is that black line? 😆 
Blower cards is kryptonite for the core :mrgreen:  It’ll scream louder using it from my Tests, Asus Turbo, MSI Aero, and pascal Fe. Wait for benchmarks, i just got my Evga Black 2070 back from Factory, it was another DOA RTX 😈 . Though great CS, giving me BFV for free even bought it before campaign, sold it since already have it right away that made the price under €500  😉 . Doing some benchmarks and OC scans now quite promising. Still capable card in 4K Area on FFXV benchmark, feels better (less laggy) compared to 1080 FTW2 that i had that cost €550 on Amazon last year. I planned  to upload it to user build as well.

Razer Blade 15 2018, i7 8750H 16gb ddr4 2666mhz 1tb 970Evo
Razer Blade Stealth 12,5 2016 i7 7500U 8gb ddr3 1866mhz 500gb 970Evo
MacBook Pro 13 mid 2012 i5 3210M 12gb ddr3 1600mhz 500GB HDD
Razer Core V2 rtx 2070 Black 2040mhz Boost clock
Previous setting: rtx 2080ti Asus Turbo, rtx 2080 xc gaming, rtx 2080 Fe, Zotac Mini 1080ti, Evga 1080 FTW2 gaming.
Dual Monitor Predator XB241YU 165Hz 1440p, LG l24UD58 60Hz 4K
Portable Monitor Magedok 1440p HDR 60Hz usbA/C monitor


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

@joi_kansai thanks! Not sure what that black line was, some sort of upload error? Have replaced img...
RTX sounds like a shit show! I'm going to see what Navi turns out like before changing card again although I do want more power than current, and a quieter set up, lets see what the coming year brings egpu world wise...
My Mac mini wasn't great so already returned it, TB3 detection was way too flakey, and I only noticed about 10-15fps increase in games.

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

Update: I am an idiot.

In all my previous attempts I don't think I ever tried the eGPU and TB3 monitor on separate sides... I made a bootable USB in about 5 seconds and rebooted to test and it worked perfectly. I think I never tried because I was under the impression you had to disable the right side ports to get past error 12, but nope... set up as per original pic.

I have both iSight cameras disabled but nothing else - not sure if that has made the difference?

This post was modified 6 months ago

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
OliverB
(@oliverb)
Noble Member
Joined: 9 months ago
 
Posted by: Eightarmedpet

... I think I never tried because I was under the impression you had to disable the right side ports to get past error 12, but nope... set up as per original pic.

This is what I am talking about and my only critic: People got scared of Error 12 and do things that are absolut not necessary. It's handled the wrong way.
Really, "disable the right side"? This can't be a real solution, I paid 4000 bucks on a MacBooPro and can't use one side of the TB3 ports? No frakking way 😉

EDIT:@eightarmedpetCongratulations, you finally got the 5k Ultrafine working. This is well deserved!

This post was modified 6 months ago

2018 15" MBP & 2015 13" MBP connected to RTX2080Ti GTX1080Ti GTX1080 Vega56 RX580 R9-290 GTX680


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

@oliverb ha, I didn't want disable the right side ports either, even if I hadn't of ended them. Not every user needs every step in each guide sure, but IMO they are best practice and most likely to work for most people.

Might be time to try rEFInd again too, I like the look of the custom egpu boot manager theme...

Spoke to soon, second boot the ogpu wasn't detected... 

This post was modified 6 months ago

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

Can't remember who I was talking to on here reg Vega tweaks so bumping my own thread...
Followed the instructions on this video and took my FPS in PUBG from 35-45 to 60+

This post was modified 6 months ago

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


itsage liked
ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago

ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

Another update, sorry to spam (sort of) but I have fixed my eGPU detection problem.

As mentioned first boot worked fine with both Apple_set_os and rEFInd (using the same tech now I believe) but subsequent boots didn't.
I tried restarts, cold boots, nothing changed, so then I thought what was different in those subsequent boots - and the answer was I was going from W10 > W10 whereas all my first boots were macOS > W10.

Tried another time and its good! eGPU never unplugged, macOS > W10 works. 

I have also update my custom eGPU rEFInd menu to support retina res/4k/5k, attached is the build I am using with a couple of icon refreshes too (might do more).

Worth noting no ports are disabled on my Macbook, using both side TB3, monitor on the right, eGPU on the left.

Dropbox link:  https://www.dropbox.com/s/s8ryw9x9bd74uci/rEFInd-egpu.zip?dl=0

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


Taikuh and itsage liked
ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Famed Member Admin
Joined: 3 years ago
 

@eightarmedpet Thank you for the update! To confirm you have both RX Vega 56 eGPU and UltraFine 5K monitor going? The setup photo in the OP showed right TB3 connected to UltraFine 5K and left TB3 connected to Razer Core.

Best ultrabooks for eGPU use

eGPU enclosure buying guide

109 external GPU build guides


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

A subsequent boot failed so no idea what’s going on?! Still have my efi boot stick so just used that and hot plugging worked first go for once. But yeah, 5k on the right, egpu on the left.

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
Taikuh
(@taikuh)
Active Member
Joined: 1 year ago
 

I really hope you get this issue figured out! Is it the same as the "boot coup" that @mar_kelp mentions in his build log?

13" MacBook Pro 2017 + RX580 Gigabyte Gaming Box + macOS 10.14 & Win10 (1809)


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

@taikuh cheers, I do too! I just gave it another boot through rEFInd and it worked, and I came from macOS, so who knows. If rEFInd fails my fallback EFI Bootloader is still usable even if it is more hassle.

I don't have apple_set_os in my rEFInd instal as it was my understanding it wasn't needed due to the latest rEFInd update. I haven't had any issues reg needing to re - bless as my instal is new.

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
mar_kelp
(@mar_kelp)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
 

@taikuh,  the 'boot coup' that I experience with rEFInd almost always occurs after an update to macOS. For instance, I upgraded to Mojave 10.14.3 on my 13" tbMBP this week which triggered the 'coup'. After the 'coup', the system simply boots into MacOS rather than showing the rEFInd UI. Holding the option key on reboot also just shows the MacOS EFI loader with MacOS and BootCamp options (rather than rEFInd). 

The solution is relatively simple. I rebooted into Recovery mode (to avoid macOS System Integrity Protection/SIP), mounted my EFI volume in Terminal and ran the rEFInd install script. Alternately, you can re-bless the rEFInd installation, but I find reinstalling the software is easier and it conveniently keeps my old config file. It took about 5 minutes (mostly spent looking up the correct Terminal commands).

Also, I no longer use "Apple_set_os", rather I use the configuration option in rEFInd.

I'm not sure any of that helps, but it appears to be different from  @eightarmedpet problems when simply switching between OS.

This post was modified 5 months ago

2017 13" MacBook Pro Touch Bar + RX 580 Gaming Box + macOS 10.14.3 and Windows 10 (BootCamp with rEFInd)


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

Soooo... I need to see how consistent it is but my boot method is a bit of a weird one but it avoids having to hot plug. 
rEFInd isn’t consistent for me, and EFI bootloader requires hot plugging which can take about 5 attempts to get right. 
What appears to be working so far (tempting fate) is selecting the EFI bootloader via rEFInd then choosing “reset system” then on subsequent boot select Windows in the rEFInd menu. 
Sounds crackers but has worked 3 out of 3 so far. Other methods result in either error 12 or more often the egpu not being detected at all.

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
mar_kelp
(@mar_kelp)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
 
Posted by: Eightarmedpet

...EFI bootloader requires hot plugging which can take about 5 attempts to get right. 

Hmm, this is not the case for me. I use rEFInd and the "spoof_osx_version" configuration file setting, but I never hot plug. I just leave the eGPU connected and reboot. When the rEFInd UI appears on the laptop, I select the OS I want from the rEFInd UI and the eGPU fires up, switching the OS UI to my external display. Switching between MacOS and Win10 works fine this way for me.

@eightarmedpetI think you were using the same Gaming Box RX580 at one point. Are you still using that config?

2017 13" MacBook Pro Touch Bar + RX 580 Gaming Box + macOS 10.14.3 and Windows 10 (BootCamp with rEFInd)


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

@mar_kelp That is odd. I imagine having 2 tb3 peripherals might be to blame as my monitor has caused issues before. 
I had a 580 for a bit and a 570 but currently using Vega 56. I remember a couple of posts from a while back mentioning higher end amd cause even more problems so could be the card, the screen or a combo of both?!

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

So... just put an Alpine Ridge tb3 card into a Node Lite and got the 5K driven by the eGPU in both MacOS and Windows. Pubg FPS was over 100. 
Sadly I’m not into all the extra cables so thinking it might be time to admit the 5k isn’t the best choice for an eGPU user.

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote
esatamacmodular
(@esatamacmodular)
Estimable Member
Joined: 2 years ago
 
Posted by: Eightarmedpet

So... just put an Alpine Ridge tb3 card into a Node Lite and got the 5K driven by the eGPU in both MacOS and Windows. Pubg FPS was over 100. 
Sadly I’m not into all the extra cables so thinking it might be time to admit the 5k isn’t the best choice for an eGPU user.

can you be more specific? which Alpine Ridge tb3 card? Also, which cable are you using?

iMac 2013 10.14.1, Macbook Air 2013 10.11, MBP 2016 13" 10.13.6 , HP 4530s 10.11, node lite, DA-2 PSU w/mod, PE4L 2.1b expresscard34, GTX460,1050Ti,1060,1070/Ti RX470,560,580


ReplyQuote
Eightarmedpet
(@eightarmedpet)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

Sure... it’s the Gigabyte GC-Alpine ridge add in card which uses 2x display port to mini display port to link my Gpu to the tb3 card and then a tb3 cable goes straight to my monitor.

2017 13" MacBook Pro Touch Bar
GTX1060 + AKiTiO Thunder3 + Win10
GTX1070 + Sonnet Breakaway Box + Win10
GTX1070 + Razer Core V1 + Win10
Vega 56 + Razer Core V1 + macOS + Win10
Vega 56 + Mantiz Venus + macOS + W10

---

LG 5K Ultrafine flickering issue fix


ReplyQuote