mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12.5 [Doren] // no detection in Win10  

  RSS

Doren
(@doren)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 29
July 24, 2017 3:15 am  

Hello fellas!

I just change my GTX 1050Ti 4$GB for a RX460 4GB, basically because with the Nvidia card my Mac freeze ending in a Kernel Panic sometimes when photoshop was closed.

So, I Installed the new card Gigabyte Radeon RX460 Windforce OC 4GB 75w (amazon $200 USD) automate-eGPU.sh script from goalque.

Ingredients:
- MacBook Pro mid 2012 (9,1) 15" 16GB Ram, GT 650M
- Akitio Thunder2
- PSU 120w
- Gigabyte Radeon RX460 Windforce OC 4GB 75w
automate-eGPU.sh by goalque

Steps:
1.- Reinstall the OS (this step is optional)
2- Install the Video Card
3- Plug the Akitio to the Mac
4- Run the script
5.- Shutdown and disconnect the egpu
6.- Boot, hot plug the egpu and re run the script
7.- Restart

Until now all went fine and smooth, but I notice this:
The RX460 is recognized as AMD R9

The displays works fine, even at 144hz

But the most weird thing are the fans of the RX460, they run and stop, run and stop... and I don't know why.

At the end all is OK, the card works fine and cooler.

Heaven Benchmark

RX460 4GB

Nvidia GTX 1050Ti 4GB

 

Until now... no luck in windows 🙁

mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12.6 & Win10 <-- using
mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12 <-- no windows detection


nando4 liked
ReplyQuote
Yukikaze
(@yukikaze)
Prominent Member Moderator
Joined: 2 years ago
Posts: 825
July 24, 2017 4:46 am  

I think there is nothing weird about the fan behavior. Modern cards are often programmed to turn the fan off if the temperature is under a certain threshold. Even my R9 Fury does the same thing sometimes: Fans are off, card heats up a bit, fans go on, they cool down the card, and switch off, then the process repeats. If they power up under load and the card runs cool, then everything is working as advertised. If it bothers you, you might have success by using a fan control software to set the fan to a different curve, but I have no idea how to do this in OS X (it is trivial on Windows via the AMD utility).

My eGPU Zoo - Link to my Implementations.
Want to output [email protected] out of an old system on the cheap? Read here.
"Always listen to experts. They'll tell you what can't be done, and why. Then do it."- Robert A. Heinlein, "Time Enough for Love."


ReplyQuote
Doren
(@doren)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 29
August 2, 2017 3:17 pm  

Well, after hours of investigation seems Windows will not detect the Radeon RX460, so I´m switch back to Nvidia :/

mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12.6 & Win10 <-- using
mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12 <-- no windows detection


ReplyQuote
theitsage
(@itsage)
Famed Member Admin
Joined: 2 years ago
Posts: 3208
August 2, 2017 3:37 pm  

Do you see it in Device Manager at all? What steps have you tried to detect eGPU in Windows?

Best ultrabooks for eGPU use

eGPU enclosure buying guide

86 external GPU build guides


ReplyQuote
Doren
(@doren)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 29
August 2, 2017 5:06 pm  
Posted by: theitsage

Do you see it in Device Manager at all? What steps have you tried to detect eGPU in Windows?

Nope, the akitio thunder2 not appear in device manager, I installed the thunderbolt driver from intel, also reinstalled the Nando´s DIY egpu but not work with the RX460, before I used to use a GTX 1050TI and works like a charm.

Really I don't know why Windows has been a pain in the ass with AMD, in macOS Sierra I have no problem it just windows.

mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12.6 & Win10 <-- using
mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12 <-- no windows detection


ReplyQuote
nando4
(@nando4)
Noble Member Admin
Joined: 2 years ago
Posts: 1815
August 2, 2017 5:17 pm  

@Doren, if you are hotplugging to get past a boot hang then be aware that Apple firmware running in UEFI mode may behave differently as found in these two similar vintage implementations below:

  1. https://egpu.io/forums/mac-setup/macbook-air-mid-2012-and-possibly-others-akitio-node-1080ti-windows-howto/
  2. https://egpu.io/forums/builds/2011-early-15-macbook-pro-hd6750m-gtx1050ti10gbps-tb1-sonnet-egfx-breakaway-box-350w-via-tb3-to-tb2-adapter-macos-win10-uefi-fsp/

 

You may then want to test a UEFI Windows install and/or PERST# video card pin A11 isolation to see if can get your AMD eGPU detected and working.

eGPU Setup 1.35    •    eGPU Port Bandwidth Reference Table    •    Several builds
2015 15" Dell Precision 7510 M1000M + macOS 10.14 & Win10


ReplyQuote
Doren
(@doren)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 29
August 2, 2017 6:40 pm  

Thank guys!

@nando4, I dont have problems with Nvidia cards, they works in both macOS and Windows, is the AMD Radeon RX460 the "problem" only on windows.

Tonight I´ll try an UEFI installation of windows. hope works this time.

Edit: check it out, I just switch the RX460 for a GTX1050 without modify nothing amd windows detected with no problem. 

g

May could be the number of fans that have RX460 (2) vs the single fan of the 1050?

mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12.6 & Win10 <-- using
mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12 <-- no windows detection


nando4 and theitsage liked
ReplyQuote
SheldonTung
(@sheldontung)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 18

ReplyQuote
Doren
(@doren)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 29
August 8, 2017 3:58 am  

Well, after a couple of days trying Windows detect the RX460 finally I failed making it work. So, I switch back to Nvidia GTX1050 to play games on Windows and works flawless. I think that I need a more powerful PSU over 120w to make it work.

mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12.6 & Win10 <-- using
mid-2012 15'' Macbook Pro GT650M + [email protected] (AKiTiO Thunder2) + macOS10.12 <-- no windows detection


ReplyQuote