Error 12 on Linux | T430 HD7870 EXP GDC BEAST
 
Notifications

Error 12 on Linux | T430 HD7870 EXP GDC BEAST  

  RSS

(@arthur_emanuel)
New Member
Joined: 2 months ago
 

I got everything working fine on Windows after following the dsdt override guide, but on Linux it seems that the gpu refuses to work. Using pci=nocrs as a boot parameter

boot parameters:

quiet pci=nocrs apparmor=1 security=apparmor udev.log_priority=3

dmesg:

[   12.116276] [drm] radeon kernel modesetting enabled.
[   12.116354] radeon 0000:04:00.0: remove_conflicting_pci_framebuffers: bar 2: 0xf1400000 -> 0xf143ffff
[   12.116356] radeon 0000:04:00.0: remove_conflicting_pci_framebuffers: passed res_id (0) is not a memory bar
[   12.116398] radeon 0000:04:00.0: enabling device (0000 -> 0003)
[   12.292753] radeon 0000:04:00.0: VRAM: 2048M 0x0000000000000000 - 0x000000007FFFFFFF (2048M used)
[   12.292756] radeon 0000:04:00.0: GTT: 2048M 0x0000000080000000 - 0x00000000FFFFFFFF
[   12.292776] Modules linked in: radeon(+) kvm_intel libarc4 kvm ttm i2c_algo_bit snd_hda_codec_hdmi drm_kms_helper joydev snd_hda_intel irqbypass snd_intel_nhlt iwlwifi mousedev drm snd_hda_codec snd_hda_core intel_gtt thinkpad_acpi iTCO_wdt iTCO_vendor_support mei_wdt mei_hdcp crct10dif_pclmul crc32_pclmul agpgart snd_hwdep ghash_clmulni_intel cfg80211 snd_pcm nvram snd_timer syscopyarea sysfillrect sysimgblt mei_me ledtrig_audio fb_sys_fops e1000e psmouse mei rfkill i2c_i801 aesni_intel lpc_ich crypto_simd cryptd snd glue_helper input_leds wmi_bmof intel_cstate soundcore intel_uncore wmi battery ac intel_rapl_perf mac_hid evdev pcspkr uinput crypto_user ip_tables x_tables ext4 crc32c_generic crc16 mbcache jbd2 hid_generic usbhid hid sr_mod cdrom sd_mod serio_raw atkbd libps2 ahci libahci libata scsi_mod crc32c_intel sdhci_pci cqhci sdhci xhci_pci ehci_pci mmc_core xhci_hcd ehci_hcd i8042 serio
[   12.292908]  radeon_bo_init+0x1c/0x50 [radeon]
[   12.292957]  si_init+0x1bf/0x710 [radeon]
[   12.293007]  radeon_device_init+0x53a/0xa40 [radeon]
[   12.293048]  radeon_driver_load_kms+0x8e/0x220 [radeon]
[   12.293271] radeon 0000:04:00.0: Fatal error during GPU init
[   12.293273] [drm] radeon: finishing device.
[   12.302781] [drm] radeon: ttm finalized
[   12.309820] radeon: probe of 0000:04:00.0 failed with error -12
[   14.046363] amdgpu 0000:04:00.0: SI support provided by radeon.
[   14.046364] amdgpu 0000:04:00.0: Use radeon.si_support=0 amdgpu.si_support=1 to override.

Laptop: T430, i5-3320M 8GB Ram
Enclosure: EXP GDC Beast v8.5d
GPU: HD7870


ReplyQuote
nu_ninja
(@nu_ninja)
Reputable Member
Joined: 2 years ago
 

Here's some other parameters you may want to try using: pcie_ports=native pci=assign-busses,nocrs,realloc iommu=on intel_iommu=on

I haven't used apparmor so I'm not sure if that could cause problems either (probably not but you could try turning it off briefly).

Documentation for the kernel parameters here.

Mid-2012 13" Macbook Pro (MacBookPro9,2) TB1 -> RX 460/560 (AKiTiO Node/Thunder2)
+ macOS 10.15+Win10 + Linux Mint 19.1


ReplyQuote
(@arthur_emanuel)
New Member
Joined: 2 months ago
 

@nu_ninja

Thanks, it worked without apparmor and using all the other parameters

Final result: quiet pcie_ports=native pci=assign-busses,nocrs,realloc iommu=on intel_iommu=on udev.log_priority=3

Laptop: T430, i5-3320M 8GB Ram
Enclosure: EXP GDC Beast v8.5d
GPU: HD7870


nu_ninja liked
ReplyQuote