How to Enable Hot plug for PCI-E port using hidden settings in BIOS (example for...
 
Notifications
Clear all

How to Enable Hot plug for PCI-E port using hidden settings in BIOS (example for Phoenix SecureCore Tiano) and AMI BIOS  

 of  10
  RSS

OnABudget
(@onabudget)
Active Member
Joined: 3 years ago
 
  • I'm not sure but I just enabled the one for just one slot (3 in my case) and I'm up and running 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
franm
(@franm)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Hey, OnABudget, I'm really glad you got your 1050 to work! How did you manage to boot into the EFI Shell to enable Hot Plugging?

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
franm
(@franm)
Active Member
Joined: 3 years ago
 
Posted by: nando4

@OnABudget, your system requires  UEFI boot option to boot \efi\boot\bootx64.efi. That's usually a BIOS setting. If there is no such option as your screenshots indicate, nor can a modified BIOS be found with it then it's possible to still UEFI boot on a system with a CSM-compatile BIOS using easyboot software:

http://www.easy2boot.com/add-payload-files/adding-uefi-images/

 

Are you saying that by using Easy2boot software we should still be able to boot into the EFI Shell using the bootx64.efi files provided here and a USB drive?

 

Edit: I was able to boot into the UEFI Shell using Easy2boot's Clover method (with an .imgPTN file), but unfortunately I wasn't able to read nor modify the setup variables, I tried 4 different /efi/boot/bootx64.efi files.  I even downgraded my BIOS, but it's still the same.

Looks like the only option left is to mod my BIOS to get the advanced menu.

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
OnABudget
(@onabudget)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

I didn't use easy boot because I didn't need to. If you have secure boot disable it, then leave UEFI on for booting. The tutorial said to put legacy and thats what confused me. I literally did everything the guide said and did that one change and entered the bios editor.

 

Posted by: franm

Hey, OnABudget, I'm really glad you got your 1050 to work! How did you manage to boot into the EFI Shell to enable Hot Plugging?

I Did everything the guide did but instead of C.1 "Overloaded in BIOS (enable Legacy and disable Secure Boot)."

I enabled UEFI and disabled secure boot. then saved and rebooted

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
fotoroman
(@fotoroman)
New Member
Joined: 3 years ago
 

thanks for the guide,

i did exactly what you write, and even i check after the restarting computer, the change is still saved. i close and boot again in efi-shell, and when i write the setup_var 0x1b2 it shows it is set as 0x10. but hwtools didn't confirm the enabling of hotplug. i even did this to the every pci port from 1 to 20. but there is nothing changed. by the way i am trying to use my nivm pci 4x 3.0 for egpu on my lenovo ideapad 700 . i can manage to use gtx670 as egpu with external monitor but my link speed is pci 4x 1.1. i changed the pcie gen settings to gen3 on my bios with efi-shell as you did for hotplug. but again even my works saved and can be seen succesfully on efi-shell, i couldn't see any difference on hwtools and cuda-z

do you have any idea what am i doing wrong? or any other advice to get over my problem?

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Eloi Marshall
(@eloi_marshall)
New Member
Joined: 3 years ago
 

Hello xRay,

 

thanks you for this tutorial

I was using UX32VD with 1050 Ti eGPU. For the moment it's not working completly but I can run screen on the external monitor for about 30 seconde before the GPU crash (or something like crash), not enough time to test a game.

Well, i'm using UX32VD which is AMI BIOS. I had to use others software that I found on the web (AMI-Aptio-UEFI-MMTool-v5007exe.zip, afuwin.zip, AMIBCPv453.zip). As I saw, my bios is in the AMIOS 4 supported product (If someone have the same situation).

When I wanted to convert the files to TXT from "Setup" (which is an FFS) , I got the : error protocol not recognized.
So I used another software to extract the setup then I was able to convert it into TXT.

But thanks you a lot for you tutorial because I was stuck for 2 days and now I can improve, and I learned a lot about bios.

Maybe my EGPU crash is about FAN. I have to try  MSI Afterburn. Or maybe it's about the drivers : 375.63, by the way i'm not using notebook drivers for the moment. (So I don't have optimus) Because I don't know if it would work or not.

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
renanrigamonte
(@renanrigamonte)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Hi xRay, whem I try to extract bios in IRF extractor, I get – Protocol: Unknown

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Carmen Viera
(@carmen_viera)
New Member
Joined: 3 years ago
 
thanks you for this tutorial
sony vaio SVF14212CXW
egpu 1050ti
insyde bios 1.30  variable 0x182

I followed the whole tutorial at the mom
ent of changing the variable all well until 
the time came to reboot there the screen
 went black and nothing is seen nor the
 cursor is heard on but does nothing if
 someone has a solution or if it already 
happened a better life
 https://mega.nz/#!GgQECCBB!X5Pmmr5THJC2UJAhcjh4fK7vuOwSaHSr9KDBslbJMtk 
  https://mega.nz/#!nxYm0YjY!DfXSAEZVE6Yi1JSPwyDLANgPneJhctKAx9L3lxQ59fA 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Carmen Viera
(@carmen_viera)
New Member
Joined: 3 years ago
 
Posted by: Carmen
thanks you for this tutorial
sony vaio SVF14212CXW
egpu 1050ti
insyde bios 1.30  variable 0x182

I followed the whole tutorial at the mom
ent of changing the variable all well until 
the time came to reboot there the screen
 went black and nothing is seen nor the
 cursor is heard on but does nothing if
 someone has a solution or if it already 
happened a better life
 https://mega.nz/#!GgQECCBB!X5Pmmr5THJC2UJAhcjh4fK7vuOwSaHSr9KDBslbJMtk 
  https://mega.nz/#!nxYm0YjY!DfXSAEZVE6Yi1JSPwyDLANgPneJhctKAx9L3lxQ59fA 

 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Mai Quốc Khánh
(@dongco96gmail-com)
New Member
Joined: 3 years ago
 
Posted by: Eloi Marshall

Hello xRay,

 

thanks you for this tutorial

I was using UX32VD with 1050 Ti eGPU. For the moment it's not working completly but I can run screen on the external monitor for about 30 seconde before the GPU crash (or something like crash), not enough time to test a game.

Well, i'm using UX32VD which is AMI BIOS. I had to use others software that I can attach here to night if someone is interested. A lot that I found on the web. As I saw, my bios is in the AMIOS 4 supported product (If someone have the same situation) So I will post software about it.

When I wanted to convert the files to TXT from "Setup" (which is an FFS) , I got the : error protocol not recognized.
So I used another software to extract the setup then I was able to convert it into TXT.

 

But thanks you a lot for you tutorial because I was stuck for 2 days and now I can improve, and I learned a lot about bios.

Maybe my EGPU crash is about FAN. I have to try  MSI Afterburn. Or maybe it's about the drivers : 375.63, by the way i'm not using notebook drivers for the moment. (So I don't have optimus) Because I don't know if it would work or not.

I also have similar cases, I can not convert FFS files to TXT, can you help me, what software to use to do this, and how to use it

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
 of  10