[GUIDE] error 12/43 & other detection, bootup, stability & performance issues
 
Notifications
Clear all

[GUIDE] error 12/43 & other detection, bootup, stability & performance issues  

 of  74
  RSS

nando4
(@nando4)
Noble Member Admin
Joined: 4 years ago
 
Posted by: servili007

Has anyone attempted to desolder the HDMI header on the GDC EXP and solder the wires directly? Obviously I wouldn’t recommend it for anyone who isn’t incredibly handy with a soldering iron but if we had good documentation of the pinout and cable colors, this would be a great consideration for fixing gen2 signalling speeds (connectors are always the greatest source of noise) over buying the now extremely overpriced pe4c.

Stabilizing the EXP GDC Gen2 link using ferrite beads and/or soldering your own cable is covered in the opening post, section:

NVidia driver stopped responding” intermittent messages: can’t run Gen2 signalling

 

eGPU Setup 1.35    •    eGPU Port Bandwidth Reference Table

 
2015 15" Dell Precision 7510 (Q M1000M) [6th,4C,H] + GTX 1080 Ti @32Gbps-M.2 (ADT-Link R43SG) + Win10 1803 // compares M.2 vs TB3 performance inc unoptimized H-CPU BIOS [build link]  


ReplyQuote
servili007
(@servili007)
New Member
Joined: 4 years ago
 
Posted by: nando4

Has anyone attempted to desolder the HDMI header on the GDC EXP and solder the wires directly? Obviously I wouldn’t recommend it for anyone who isn’t incredibly handy with a soldering iron but if we had good documentation of the pinout and cable colors, this would be a great consideration for fixing gen2 signalling speeds (connectors are always the greatest source of noise) over buying the now extremely overpriced pe4c.

Stabilizing the EXP GDC Gen2 link using ferrite beads and/or soldering your own cable is covered in the opening post, section:

NVidia driver stopped responding” intermittent messages: can’t run Gen2 signalling

 

Thanks nando. I've read this thread so many times, yet I didn't see the link for the cable creation post.

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Razvan Rotariu
(@razvan_rotariu)
New Member
Joined: 4 years ago
 
  1. My lenovo y580 does't recognize my egpu 970 gtx, i use the mpcie riser version 007s, with sata connector as power input and 450 psu atx+setup 1.35

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Goffredo Ventur
(@goffredo_ventur)
Active Member
Joined: 4 years ago
 

but my egpu ati 5770 is detected with generics, error 10. I try to install drivers ati the 2 screens are black and the pc crashes

Help thanks

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
choraltrickster
(@choraltrickster)
Active Member
Joined: 4 years ago
 
Posted by: Razvan Rotariu
  1. My lenovo y580 does't recognize my egpu 970 gtx, i use the mpcie riser version 007s, with sata connector as power input and 450 psu atx+setup 1.35

maybe we can work on this together. I have a similar setup, Y570 & 770GTX, 480w PSU.

I have gotten my eGPU to show as 'working properly' in Windows device manager, but the eGPU crashes during gaming or other GPU stress tests/diagnostics.  Please let me know if you are successful

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
IgorGIV
(@igorgiv)
Trusted Member
Joined: 4 years ago
 
Posted by: Razvan Rotariu
  1. My lenovo y580 does't recognize my egpu 970 gtx, i use the mpcie riser version 007s, with sata connector as power input and 450 psu atx+setup 1.35

Just buy EXP GDC and you won't have any problems at all. Everything will work just out of the box without any utilities, additional software an so on. I have the y580 too.

If you never ask, then you will never learn


ReplyQuote
Razvan Rotariu
(@razvan_rotariu)
New Member
Joined: 4 years ago
 

Hello Igor, i have tried de riser on a hp 250 g1 and it worked flawless. I tried again on my lenovo , no detection.. i have the 2.0x bios version unlocked, but i dont know if the white list was removed. The hotswaping in sleep mode desnt work with riser.i gues i must cover some pcie lanes in order to bypass the WL?

in the meanhile i deactivated the integrated video card from bios , now i can see anithing on the screen. Is there a way to reactivate it blindly?

thanks.

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
wimpzilla
(@wimpzilla)
Honorable Member
Joined: 4 years ago
 

Clear CMOS bios could solve the issue, maybe.

Or you need to reset the NVRAM memory, quite tricky to do without taking apart the whole laptop. And finding if the MB have a reset NVRAM pcb jumper.

You best hope is to leave the laptop a month or even more, without powering it, without CMOS and laptop battery.

Manual NVRAM reset on memory chip could kill the chip and the laptop. Last resort could be a external programmer.

Or buy an Exp GDC and hope that the laptop will boot straight to the external gpu, blank black boot, but when windows load it take the eGPU in account.

2012 13-inch Dell Latitude E6320 + R9 270X@4Gbps-mPCIe (EXP GDC 8.4) + Win10
E=Mc²

 
2012 15" Lenovo ThinkPad T530 [2nd,4C,Q] + R9 270X @ 4Gbps-mPCIe2 (EXP GDC 8.4) + Win10 [build link]  


ReplyQuote
survfate
(@survfate)
Eminent Member
Joined: 4 years ago
 
Posted by: bernida

The card will only work at PCIe x1 1.1, the platform should support PCIe 2.0 though.

Weird thing is, the onboard GT555M, while being an x16 Link (as expected), also only works at Gen 1.1. (should support up to gen2.0)

 

just force the dGPU to render anything (with GPU-Z or with some games) and it should show the correct 2.0 gen status

2012 15" ASUS K55VJ (GT635M) [3rd,2C,M] + GTX 1050 Ti @ 4Gbps-mPCIe2 (EXP GDC 8.4) + Win10 [build link]  

ReplyQuote
Razvan Rotariu
(@razvan_rotariu)
New Member
Joined: 4 years ago
 

I did the reflashing with spi first time i bricked bios, files for 2 eeproms got them from bios mods. This time , given the fact that igor has the sam bios insydeh2o menu( mor or less) maybe he can guide me: like left arrow 4x tahn down arrow 4x, than down arrow 3x etc ( all done on my side with black screen). I activated also fastboot, will this prevent me using F2 key to enter bios? Or fast boot means something else?

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
 of  74