[GUIDE] error 12/43 & other detection, bootup, stability & performance issues
 
Notifications
Clear all

[GUIDE] error 12/43 & other detection, bootup, stability & performance issues  

 of  65
  RSS

wimpzilla
(@wimpzilla)
Honorable Member
Joined: 3 years ago
 

I thought you edited the NVRAM setting, with the EFI boot trick, since this option do not show even in modded bios for the reason you are posting now.

So yes if the option is unlocked in the bios you could do that, it should work.

Fast boot should not block you the access to the bios through F2 key, it just skip some hardware check not related to the gpu i think.

 

2012 13-inch Dell Latitude E6320 + R9 [email protected] (EXP GDC 8.4) + Win10
E=Mc²

 
2012 15" Lenovo Thinkpad T530 [2nd,4C,Q] + R9 270X @ 4Gbps-mPCIe2 (EXP GDC 8.4) + Win10 [build link]  


ReplyQuote
Razvan Rotariu
(@razvan_rotariu)
New Member
Joined: 3 years ago
 

I have managed to rewrite bios with stick blind rewriting( fn+b , usb stick with bin/rom file pluged in). 

About the egpu, still doesnt work on my lanovo, even with fresh copy of win 10 and win 7. 

Something i noticed is that if i power up egpu some sec. after power the laptop, the 970 gtx's fan starts to spin real fast. Is that meaning that the egpu doesnt get the needed voltage, or too much via mpcie.?

now my bios is the original one, unmoded. Bios doesnt give the xxxx measge for WL , the boot just go one until win. Same thing was happening with WL removed bios, this is why I asked how can you tel if WL is present?

About the plug and play compatibility of riser 007s , until now i have tried on HP 250 G1, and it works with 970gtx. Perhaps it is like you have said, it depend on motherboard, mpcie slot, booting timeing.

If the card slows the spin about when windows is loading, than you know you have detection in device manager.

 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
DaMafiaGamer
(@damafiagamer)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

So I basically followed the guide on fixing the 'error 43' with gtx 10 series cards in an egpu setup. That went fine and I thought there is also a solution for error 43 on intel hd 4600 integrated graphics (as I want to use optimus), however no one else seems to have this issue.

https://imgur.com/92alRj1 - issue shown here.

I installed the igpu drivers again and again and there is no difference, is there anything that can be done? Will installing windows 7 be better optimized for my setup?

The internal screen on my laptop is also blank and optimus does not work, however games and benchmarks run flawlessly. Using an external monitor defeats the whole purpose of having an eGPU setup which is why I'm posting here for help.

BTW my laptop is a Clevo W540Su1

Thanks

MacBook Pro 16'' - i9 9880H, 16GB DDR4 2666MHz, 1TB SSD, AMD RX 5500M + RTX 2080 Ti (Sonnet Breakaway eGPU enclosure)


ReplyQuote
IgorGIV
(@igorgiv)
Trusted Member
Joined: 3 years ago
 
Posted by: DaMafiaGamer

Using an external monitor defeats the whole purpose of having an eGPU setup which is why I'm posting here for help.

 

Wrong. Using an internal monitor defeats the whole purpose of having an eGPU setup. People use eGPU to increase the performance of their laptops, because the performance of the internal videocard is not enough. And using an internal display decrease significantly the performance of you powerful eGPU because of very thin x1 PCI-E lane which you a trying to use in both directions (from laptop to videocard an then from videocard to laptop back). Using internal display can be justified only if you have more PCI-E lanes and if they are at least Gen3. In other cases it has no sense and wasting your money for the powerful videocard.

Posted by: Razvan Rotariu

 

... now my bios is the original one, unmoded. Bios doesnt give the xxxx measge for WL , the boot just go one until win. Same thing was happening with WL removed bios, this is why I asked how can you tel if WL is present? ....

 

Y580 has white list, but EXP GDC doesn't affected by this on this laptop. And you don't need to unlock your BIOS or remove white list from there. So i recommend you to use exactly EXP GDC.

If you never ask, then you will never learn


ReplyQuote
chhaihy
(@chhaihy)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Hi,

i have dell 5437 with intel HD graphics and dGPU gt740m 2gb. Non hot plug mPCIe (wlan)

i intend to use exp gdc that just arrived from china with gtx 1050 ti.

i want to ask use that do I need to disable my dGPU gt740m or not? Or I just follow the fix for error 43 on gtx 10 series by GynTh0r?

can u help me with this?

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
DaMafiaGamer
(@damafiagamer)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Ok, there is a performance dip but with a GTX 1080 that is negligible in games at 1080p. Is there anyway in which this code 43 error for the iGPU can be solved? Should I try installing windows 7 to stop the driver issue.

Thanks

MacBook Pro 16'' - i9 9880H, 16GB DDR4 2666MHz, 1TB SSD, AMD RX 5500M + RTX 2080 Ti (Sonnet Breakaway eGPU enclosure)


ReplyQuote
IgorGIV
(@igorgiv)
Trusted Member
Joined: 3 years ago
 
Posted by: DaMafiaGamer

Ok, there is a performance dip but with a GTX 1080 that is negligible in games at 1080p.

Wrong, again. The higher settings and resolution in games you choose, the higher x1 lane bottleneck dependency you get. Because more data began transmitts through PCI-e.

If you never ask, then you will never learn


ReplyQuote
huyngo878
(@huyngo878)
New Member
Joined: 3 years ago
 

When i plugged in the mpcie cable to my laptop while it's connected to the EXP v8 adapter the screen turns black without the graphics card and with the graphics card on with the PSU connected to the adpater and the graphics card. can anyone help me whats the problem is i been searching on google but can't seem to find a solution. the power supply is 500w, and the graphics card is a Gigabyte Geforce Gtx 750ti 4gb.

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
chhaihy
(@chhaihy)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Find out how...

https://egpu.io/forums/expresscard-mpcie-m-2-adapters/mpcieecngff-m2-resolving-detection-bootup-and-stability-problems/

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Angelo Dean Alexander
(@angelo_dean_alexander)
New Member
Joined: 3 years ago
 

Is there anyone that has successfully implemented a dell e6510 with the exp gdc 8?

Im running win7 and can get the card is detected and installs (used DDU to clean up and install the card)

But I keep getting an error saying "no display attached to nvidia an gpu" tried different driver versions, different monitors attached the the gpu, different gpus etc but this has not resolved the issue.

Do I need to buy the 1.3 setup? or dsdt override?

--

I wanted to know if there is no other way to get this to work without having to purchase more software/hardware.

I manage to get the card detected and installed but although in device manager the gfx cards are (working properly) Im not able to access Nvidia Control Panel due to a “Your display is not attached to an Nvidia GPU”

Dell E6510 I7-820QM AND 4GB RAM

Tested with GT430 and GTX660Ti 2GB OC

Both ended with the same results

I 'd like to post a FULL guide but I cant find the information to get it working from scratch

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
 of  65