MacBook Pro 2017 RX560 + Asus XG Station 2 + XFX Vega64 not visible in MacOS & W...
 
Notifications
Clear all

[Solved] MacBook Pro 2017 RX560 + Asus XG Station 2 + XFX Vega64 not visible in MacOS & Windows  

 of  2
  RSS

chaosmage
(@chaosmage)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

Hello EGPU.io community,

I've got a fresh XG Station 2 with XFX Vega64 and can not make it work.

I see that XG Station 2 is visible in the System Report, but Graphics/Displays show only iGPU and dGPU. The card is powered up and spinning the fan, but not visible in MacOS or Windows. Tried HDMI to external monitor - nothing.

MacOS version - 10.13.2 (17C88)

Are there any ways to troubleshoot that?

Screen Shot 2017 12 07 at 9.48.41 PM
Screen Shot 2017 12 07 at 9.48.32 PM
IMG 2623

 

2017 15" MacBook Pro (RP560) [7th,4C,H] + GTX 1080 @ 32Gbps-TB3 (AORUS Gaming Box) + Win10 [build link]  

ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

Check the GPU to make sure it's mounted fully. I don't see the secure screws and no light on the R-cube.

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2020 13" MacBook Pro [10th,4C,G] + RX 5700 @ 32Gbps-TB3 (Prototype eGPU Enclosure) + macOS 10.15.4 & Win10 1903 [build link]  


ReplyQuote
chaosmage
(@chaosmage)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 
Posted by: itsage

Check the GPU to make sure it's mounted fully. I don't see the secure screws and no light on the R-cube.

Sorry for the confusion, thats the photo before i screwed it in. R-cube is red. RADEON is lit up as well.

2017 15" MacBook Pro (RP560) [7th,4C,H] + GTX 1080 @ 32Gbps-TB3 (AORUS Gaming Box) + Win10 [build link]  

ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

What's the firmware version on your ASUS ROG XG2?

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2020 13" MacBook Pro [10th,4C,G] + RX 5700 @ 32Gbps-TB3 (Prototype eGPU Enclosure) + macOS 10.15.4 & Win10 1903 [build link]  


ReplyQuote
chaosmage
(@chaosmage)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

 @itsage, i've tried to launch the firmware tool from ASUS website. Was getting an error that Thunderbolt service is not installed. Followed your recommendation to install the Intel Thunderbolt Software, but tat the end it shows no connected devices (tried both sides of the mac). The tool itself now says no Thunderbolt software is running.

Meanwhile will try a fresh Windows installation to see if something changes.

 

P.S. Guess thats the FW version: 21.1

Screen Shot 2017 12 08 at 10.05.22 AM
2017 15" MacBook Pro (RP560) [7th,4C,H] + GTX 1080 @ 32Gbps-TB3 (AORUS Gaming Box) + Win10 [build link]  

ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

Before doing a firmware flash on the eGPU enclosure, check in System Information » Thunderbolt » ASUS ROG XG Station 2 and see the firmware version number in macOS. The one on mine is 25,1 and Vega card works fine.

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2020 13" MacBook Pro [10th,4C,G] + RX 5700 @ 32Gbps-TB3 (Prototype eGPU Enclosure) + macOS 10.15.4 & Win10 1903 [build link]  


ReplyQuote
chaosmage
(@chaosmage)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

I have a BestBuy 5 min away, ran there and got RX580 - same story, not detected. So, that must be either XG Station or a MacBook.

Will try to flash 25.1 and post back. Thanks for your help.

2017 15" MacBook Pro (RP560) [7th,4C,H] + GTX 1080 @ 32Gbps-TB3 (AORUS Gaming Box) + Win10 [build link]  

ReplyQuote
chaosmage
(@chaosmage)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

New Windows installation detects Vega 64 with Code 12. Working on overcoming it with apple_set_os.efi.

But i can not make ASUS tool to work with XG Station 2, it says Thunderbolt Software is not installed, while it is.

2017 15" MacBook Pro (RP560) [7th,4C,H] + GTX 1080 @ 32Gbps-TB3 (AORUS Gaming Box) + Win10 [build link]  

ReplyQuote
unknownsolo
(@unknownsolo)
Trusted Member
Joined: 3 years ago
 

You may need to check if your XG Station is working correctly. Mine with vega 64 works plug and play for both windows and mac  without a single script or manual modifications. 

I have 2017 15" MacBook Pro and I found that plugging eGPU to the top right port always worked. Left ports gave me issues.

Late 2019 MacBook Pro 16-inch with AMD 5500m dGPU - Razer Core X Chroma - AMD RX 5700 XT

 
2017 15" MacBook Pro (RP560) [7th,4C,H] + GTX 1080 Ti @ 32Gbps-TB3 (ASUS XG Station 2) + macOS 10.13.1 [build link]  


ReplyQuote
chaosmage
(@chaosmage)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

Yeah. XG Station 2 FW was 21.1 instead of 25.1.

Had to install Thunderbolt Driver for Intel NUC to be able to identify it in Windows through Thunderbolt Software and only then the flasher started to work. In order to use new firmware, i had to reboot both laptop and plug out the eGPU (as advised by ASUS support).

Now i see AMD RX xxx in MacOS.

Screen Shot 2017 12 08 at 8.01.39 PM
2017 15" MacBook Pro (RP560) [7th,4C,H] + GTX 1080 @ 32Gbps-TB3 (AORUS Gaming Box) + Win10 [build link]  

ReplyQuote
 of  2