macOS eGPU Troubleshooting Questions
 
Notifications
Clear all

macOS eGPU Troubleshooting Questions  

  RSS

(@jingchen_xu)
New Member
Joined: 2 years ago
 

hello,
where to download 'GPU History'?
thanks

Pending: Add my system information and expected eGPU configuration to my signature to give context to my posts


ReplyQuote
joevt
(@joevt)
Noble Member
Joined: 3 years ago
 
Posted by: Jingchen Xu

where to download 'GPU History'?

It's part of Activity Monitor.app in /Applications/Utilities

Mac mini (2018), Mac Pro (Early 2008), MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2015), GA-Z170X-Gaming 7, Sapphire Pulse Radeon RX 580 8GB GDDR5, Sonnet Echo Express III-D, Trebleet Thunderbolt 3 to NVMe M.2 case


ReplyQuote
fsaguiguit
(@fsaguiguit)
New Member
Joined: 2 years ago
 

Hi All,

Im playing WOW and just purchased
+ Core X
+ Vega 56 Gigabyte
+ MBP 2016 with current MacOS

My problem Im having is that when I am in game, the game caps at 30fps. Then when I have GPU History on from the monitor activity, it then boosts WOW to 60 FPS which is the max my screen takes at 1080p

Can anyone please help. Thank you

Pending: Add my system information and expected eGPU configuration to my signature to give context to my posts


ReplyQuote
marcotini
(@marcotini)
Active Member
Joined: 3 years ago
 

Some alternative to see the real bandwidth? Since nor AIDA64 or CUDA-Z works on macOS?

Pending: Add my system information and expected eGPU configuration to my signature to give context to my posts


ReplyQuote
mac_editor
(@mac_editor)
Famed Member Moderator
Joined: 3 years ago

ReplyQuote
ricc
 ricc
(@ricc)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
 

I have to go to an Apple Store to have my Mac checked (burned pixel and some other stuffs). Should I remove the Purge-Wrangler script and all the related eGPU stuffs?

2014 Macbook Pro 15" Iris Pro /w Aorus Gaming Box GTX 1070


ReplyQuote
dream3
(@dream3)
Estimable Member
Joined: 3 years ago
 

@mac_editor

About the sleep issues with AMD and Mojave, can you go more in depth about exactly what to do? Or maybe we have already a tutorial to fix it?

Cause I saw there's hibernation, deep sleep, standby, well a bunch of different settings and I'm not sure which one will take care of it.

MacOS: 15" Retina Macbook Pro 2015 Iris Pro only
Windows 10: Tornado F5 laptop with discrete GTX 1060
eGPU: GIGABYTE RX 580


ReplyQuote
mac_editor
(@mac_editor)
Famed Member Moderator
Joined: 3 years ago
 

@dream3 Typically the sleep issues need to resolved on Apple's end in their AMD drivers. What is the issue you are facing exactly (perhaps post on a different thread)? I haven't updated this guide in awhile but will overhaul once I have the time.

purge-wranglertbt-flashpurge-nvdaset-eGPU
Insights Into macOS Video Editing Performance
2018 MacBook Pro 15" RP560X + RX 5700 XT (Mantiz Venus)

Master Threads:
2014 15-inch MacBook Pro 750M
2018 15-inch MacBook Pro


ReplyQuote
churchryn
(@churchryn)
Active Member
Joined: 1 year ago
 
Posted by: fsaguiguit

Hi All,

Im playing WOW and just purchased
+ Core X
+ Vega 56 Gigabyte
+ MBP 2016 with current MacOS

My problem Im having is that when I am in game, the game caps at 30fps. Then when I have GPU History on from the monitor activity, it then boosts WOW to 60 FPS which is the max my screen takes at 1080p

Can anyone please help. Thank you

@fsaguiguit did you ever find a solution to this? I am having the exact same thing happen. Game caps at 30fps unless I have GPU Monitor open. Not sure why that would matter, but it does. Thank you in advance.

15" 2018 MBP. MacOS 10.13.6. Razer Core X. EVGA GTX 1080 FTW.


ReplyQuote
macbookprouser19
(@macbookprouser19)
Active Member
Joined: 1 year ago
 

@fsaguiguit  + churchryn

same here. I returned the vega 64 because i felt like it wasn't showing much improvement. Did any of you guys come up with a fix? Thanks..

2018 MacBook Pro 15'' + LG UltraFine 4k + Razer Core X + pending graphics card that supports USB-C


ReplyQuote
Eddiexx
(@eddiexx)
Active Member
Joined: 1 year ago
 

Hello, I have a 2017 13" MBPnTB. If I plug a Razer Core X enclose, does that mean the other TB3 port is disable or useless now? I would like to plug my eGPU to the first TB3 port (the one close to display), and be able to use the second TB3 to connect my mouse. Can I do that? I am sorry this is a very noob question, but I can't find an answer anywhere.

Pending: Add my system information and expected eGPU configuration to my signature to give context to my posts


ReplyQuote
ReneGibson
(@renegibson)
New Member
Joined: 1 year ago
 

I ran the "set-egpu" script today and can no longer get a connection to my external monitor. Yesterday I was running fine from the egpu to the projector via hdmi from the box to the projector. I ran the script today to work internally and tried to go back to my projector but am just a getting black screen.

Pending: Add my system information and expected eGPU configuration to my signature to give context to my posts


ReplyQuote
averyminya
(@averyminya)
Active Member
Joined: 10 months ago
 

Hello! Am I allowed to post here? Everything is a little daunting and I am not sure where to start.

Mid-2012 Macbook Pro, Non-Retina, NVIDIA GT 650M. I have purchased the Kareon Kable "Dell DA-2 Power Supply) Akitio Thunder to 90 Degree 6-Pin PCI-E Cable", as well as the Dell DA-2 Power Supply adapter.

I am using the Akitio Thunder 2 with an EVGA GTX 1060 6GB. I've been doing my best to follow all the guides available, specifically enjoy's, ozzy's, along with a number of other threads... I'm beginning to get at my wits end. I have been e-mailing with Nando and he believes there is a power supply issue, and while I wouldn't doubt it, I haven't the slightest clue where to begin. I have begun an email to Kareon Kables inquiring about a possible replacement - I do not have the means to solder parts together, I'm aiming for most plug-and-play possible. It's within my grasp, it seems to just be one thing that I'm missing 🙁

Thus far:

MacOS: I have 2 Mid-2012's, however the one that I use is Mojave. It seems there's just the fact that I have to downgrade for that. Unfortunate, but doable, and I may not even do so because of how little I use MacOS. However, to troubleshoot, I hotplugged my setup into the other laptop running high sierra. I do not know if it would have automatically appeared (it did not), and I was unable to try nvidia.purge.sh and purge.wrangler.sh (or whatever they are, you know what I'm talking about! Smile ). 

Windows 10: So, a reinstall would be awful because it would be the literal 14th fresh install that I've had to do on this computer. *However* I do have a 750GB HDD that I want to replace my current secondary internal HDD (do not worry, primary disk is an SSD), and from what I understand, in order to get 325GB partitioned for both MacOS and Windows 10, I would need to do something pretty close to a fresh install anyway. ***If*** I can get away with not reinstalling Windows 10, that would be great.

Solution 1: the current automate.egpu.sh through EFI seems to be the next best bet, however for some reason Windows 10 isn't booting. That doesn't matter much though, because the program doesn't detect an eGPU. That seems to be the issue everywhere I look.

Current problem: In working with Nando through e-mail, setup 1.35 simply doesn't detect the GPU either, no matter the physical steps I take.

My current steps to attempt to get the GTX to power on are limited. I can unplug and replug 4 sources:
The GTX 1060 PCIe chip to the Akitio PCIe slot.
Akitio Power (provided from the DA-2, split with the Kareon Kable)
DA-2 Power directly, or the Kareon Cable adapter which plugs into the DA-2 power source.
Plugging in the power to the GTX directly.

The GTX reacts when I "touch tips" of the male (GTX) and female ends (Kareon), and the fan on the GTX and the Akitio will begin to spin. The GTX will always stop as I finish plugging in the cable securely.

Currently, I am in Windows 10 with the GTX plugged into the Akitio, which has a Thunderbolt cable (I have an Apple thunderbolt, as well as the Akitio one that was provided, both the same results) plugged into my Macbook Pro. There are 2 blue lights and 1 green light on the Akitio, and the GTX fan flickers every 15-30 seconds. However, if I hotplug it (unplug and replug), this will stop and not begin again. Furthermore, in device manager, the only display adapter is my dGPU, the 650M.

My next step will be to use the High Sierra 2012 Macbook Pro and use the .sh files to see if the eGPU is detected. However, beyond that I'm not very sure what I should begin to do. 

I'm not well versed in power supply, and can understand that the GTX is getting power, but potentially not enough. While it seems that the DA-2 provides enough power, my issue may lie in the splitter that I am using? If this is the case, please recommend a splitter - I would really appreciate the ability to purchase it in compact. Buying 2-3 items and the connecting them is not ideal 🙁

Finally, I understand that this is likely not the ideal location for my post. I will be making a post (when I find where and how to), as well as commenting elsewhere as well. @mac_editor, the last post was 6 months ago, any chance you're still around?

Trying to get an Mid-2012 Macbook Pro (Non-Retina) GT 650M to work with Akito Thunder 2 and GTX 1060 6GB, using a Kameron Cable and a Dell DA-2 Power Adapter.


ReplyQuote