eGPU error 12 fail after update to Windows 10 1903 or newer (OS Build 18362.329 ...
 
Notifications
Clear all

[Solved] eGPU error 12 fail after update to Windows 10 1903 or newer (OS Build 18362.329 or newer) inc downgrade pci.sys version solution  

 of  79
  RSS

Creegan
(@creegan)
Active Member
Joined: 10 months ago
 

Hi all,

 

I've spent the past few hours setting up my 2017 15" MacBook Pro [7th Gen, 4 Core] with an RTX 2060 installed in a Razer Core X.

I finally got Windows 10 Boot Camp to recognize the device/card, as it's now showing in my Device Manager, but I'm now hitting the Code 12 "device cannot find enough free resources" error. I've looked at a few guides and tried a couple things (disabling the Facetime camera, disabling the PCI Express Controller x8 - 1905 and switching ports, etc.), but nothing is working. The guides I looked at haven't been updated in a bit, so I was wondering if there were any newer and better workarounds.

 

Thanks so much!

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Florin Samareanu
(@florin_samareanu)
Eminent Member
Joined: 11 months ago
 

@creegan

Start here: https://egpu.io/forums/pc-setup/egpu-fail-after-update-to-windows-19-03/

16'' Macbook Pro - Razer Core X Chroma - PowerColor Red Devil 5700XT - LG 27UK850


itsage liked
ReplyQuote
glowi
(@glowi)
Active Member
Joined: 1 year ago
 

The workaround with replacing pci.sys (Using the pci.sys provided by @Shiraz) didn't work with my hp zbook G5.
The latest Win 10 that work for me are  1809,  I also tried to replace pci.sys with pci.sys from 1809, but  Win refused to boot.
After update tp Win 1903 or 1909 eGPU is not detected at all. TB dock work with no problems.
Does anybody any other tip?

thanks a lot in advance

HP Zbook Studio G5 x360 (Intel Core i7 8850 + Nvidia Quatro P1000) + eGPU Gigabyte Aorus Gaming Box GF 1070


ReplyQuote
TheJizel
(@thejizel)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
 

Also wanted to post here to report that the pci.sys trick worked for me. Forgot to turn updates off and got stuck with 18362.535, but following @florin_samareanu's instructions worked like a charm.

Thanks for all the help.

2018 15" MacBook Pro (RP560X) [8th,6C,H] + RX Vega 64 @ 32Gbps-TB3 (Razer Core X) + macOS 10.13.6 & Win10 1803 [build link]  

ReplyQuote
bullbloke
(@bullbloke)
New Member
Joined: 10 months ago
 

Hello, 

Sorry I am sure too many people comment the same. 

I followed the instruction on here but there is no way to have both screens working on Windows 2010. 

My setting is:

  • MacBook Pro 5,2 - 13 Inc - 2018, Four Thunderbold 3 ports), 2.7Ghz i7, 16GB Ram, macOS Catalina 10.5.2
  • Sapphire Readon RX580 Nitro+ Special Edition
  • Razer Core
  • One external monitor LG plugged to razer

Technically, I read most of the post on here and tested the following:

- https://egpu.io/boot-camp-egpu-setup-guide/

For this one, I had a problem at the step 3. I could see the eGPU on automate-eGPU, but once logged in Windows, it was not listed on device manager. So the installation of the AMD driver failed obviously as it could not see the hardware. I unplugged and plugged it back the windows display device was added, installed the driver, then I had the error 12. 

  • If I reboot the machine now with the eGPU plugged with automate, it will not see the Radeon card, only the Intel IRIS card. 
  • If I reboot the machine with the eGPU plugged without automate, it will not see the Intel IRIS card but only the Radeon Card. 

- I tried with different Windows, version 1809, 1903 and 1909. I tried with the recommended Windows Version same issue. 

I would really appreciate some help, really running out of ideas after multiple days reading on here. I bet I miss the simple instruction somewhere on how to fix it. 

Thanks for helping.

Update: If I plug eGPU after logging I will see both graphic card. But the Radeon has the error 12, for which I also followed the instruction on how to resolve it (excepted the create a new table, not feeling good enough for this).

Currently on Windows 1809. Tried disabling devices no success so far.

 

 

This post was modified 10 months ago

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
Mofackin
(@mofackin)
New Member
Joined: 11 months ago
 

Hello! I got everything updated and I hit a block where the pci.sys file constantly gets rewritten on reboot therefore nullifying the replacement.

I'm on a 2019 razer blade early advanced, windows 10 home with a razer core x chroma and a radeon vii inside of it.

I have tried to boot using the windows media installation tool to a command prompt and replace the file, and it starts an auto repair and then error code 12 because the file gets replaced.

I tried to replace and remove TrustedInstaller on the file and still it gets replaced. I even tried to remove everything from editing the the file but then Windows would not restart until I copied my backup over the top of it.

 

any ideas? 

Razer Blade 2019 Early Advanced - 2060M - 16gb - 1TB HDD. Razer X Chroma with Radeon VII 16gb.


ReplyQuote
Mofackin
(@mofackin)
New Member
Joined: 11 months ago
 

As an addendum to my earlier post, I was never able to get my laptop to work on 1903.295, I had to go back to 1809 to actually get it to function before I decided to try this. Is there any sequence of events  that I can try? Will the pci.sys from 1809 version work here in this set up?

Razer Blade 2019 Early Advanced - 2060M - 16gb - 1TB HDD. Razer X Chroma with Radeon VII 16gb.


ReplyQuote
Creegan
(@creegan)
Active Member
Joined: 10 months ago
 

@florin_samareanu

The pci.sys trick worked like a charm- thanks so much! Now that I'm able to enable the eGPU, I'm running into a different problem.

 

I disabled my discrete GPU, updated the eGPU drivers, and ran the SteamVR benchmark, but it ran horribly. It says the main problem is my CPU, which has never been an issue when I tested the benchmark before using the eGPU. Am I running into a bottleneck or some kind of issue?

 

Thanks again!

 

EDIT- Please let me know if this is considered a separate question/should be posted elsewhere. Thanks!

This post was modified 10 months ago

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
confidantduck
(@confidantduck)
Eminent Member
Joined: 4 years ago
 

@gregor_pigula

Just wanted some clarity on this, was there a particular reason you had to boot from an emergency drive to replace the file?

If you gave yourself ownership over the file and removed trusted installer access, wouldn't we be able to do it without booting from an emergency drive? Just asking to see if I am misunderstanding anything.

Current setup: Lenovo Yoga C740 + Razer Core V2 + 5700XT

Prev setup 3: Razer Blade Steath (early 2019) + Razer Core V2 + Vega 56

Prev setup 2: Late 2016 Razer Blade Stealth, Powercolour devil box + gtx 1060

Prev setup 1: 2016 13" MBP (no touchbar)
Powercolor Devil Box + GTX 1060/GTX 980(succeeded somewhat), RX480 Nitro+ 4GB(attempted but failed)

 
2016 12" Razer Blade Stealth [6th,2C,U] + GTX 1060 @ 32Gbps-TB3 (PowerColor Devil Box) + Win10 [build link]  


ReplyQuote
confidantduck
(@confidantduck)
Eminent Member
Joined: 4 years ago
 

@ahendarman

also clarifying here(with the assumption we do this AFTER the update), do we rename and/or replace the pci.sys files?

like, rename the old pci.sys file to "pci2.sys" and copy the intended pci.sys file in?

Or do we replace the existing pci.sys file with the intended file? 

Or both(which doesn't make much sense tbh?)

just wanna be clear on the exact steps to attempt this

Current setup: Lenovo Yoga C740 + Razer Core V2 + 5700XT

Prev setup 3: Razer Blade Steath (early 2019) + Razer Core V2 + Vega 56

Prev setup 2: Late 2016 Razer Blade Stealth, Powercolour devil box + gtx 1060

Prev setup 1: 2016 13" MBP (no touchbar)
Powercolor Devil Box + GTX 1060/GTX 980(succeeded somewhat), RX480 Nitro+ 4GB(attempted but failed)

 
2016 12" Razer Blade Stealth [6th,2C,U] + GTX 1060 @ 32Gbps-TB3 (PowerColor Devil Box) + Win10 [build link]  


ReplyQuote
 of  79