eGPU error 12 fail after update to Windows 10 1903 or newer (OS Build 18362.329 ...
 
Notifications
Clear all

[Solved] eGPU error 12 fail after update to Windows 10 1903 or newer (OS Build 18362.329 or newer) inc downgrade pci.sys version solution  

 of  81
  RSS

tsakal
(@tsakal)
Reputable Member
Joined: 3 years ago
 

@badtz

Can you please point to guides for doing steps 1 and 5. 

Where is the the PCIE Root port#3 -9DBA ?

A) 2020 MacBook Pro, i7-1068NG7, 32GB RAM, 1TB, EGPU Razer Core X, Gigabyte OC 3080 10Gb, Samsung 49 1440p UltraWide C49RG
Mac OS Catalina 10.15.7, Internal Bootcamp Windows 10 latest update previously W10 2004 pci.sys swap.
B) 2.7 GHz I7 4 Cores, 16Gb, 1TB MBP 13 2018 TB3 , EGPU Razer Core X, Nitro+ RX5700 xt 8Gb, LG 32UK550
Mac OS Catalina 10.15.2, Ext SSD Windows 10 1903 V1 .295

C) 2.7 GHz I7 4 Cores, 16Gb, 1TB MBP 13 2018 TB3 , EGPU Gigabyte Gaming Box RX580 8Gb, Mac OS Catalina 10.15.2, Ext SSD Windows 10 1803

D) 3.1 GHz I7, 16Gb, 1TB MBP 13 2015 TB2 , EGPU Gigabyte Gaming Box RX580 8Gb


ReplyQuote
Jimmy
(@badtz)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

@tsakal

.295 is better for egpu. Less hassle. Just hot plug and it would connect. 

To disable pcie port #3, open your device manager (Command-X). Under system devices you should find Intel PCI Express Root Port #3. (This is your wireless adapter). 

MBP 2018 13" i5 512GB Touch Bar (MR9R2)
Aorus Gaming Box RX580
Mantiz Venus, Red Devil 5700XT

 
2018 13" MacBook Pro [8th,4C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + Win10 1903 [build link]  


ReplyQuote
kaelig
(@kaelig)
New Member
Joined: 2 years ago
 

Last night I did a clean reinstall of windows (external ssd), installed bootcamp drivers (obtained from macOS 10.15.3 beta 2), joined the windows insiders program and installed the latest insider build.  Then I ran DDU (safe mode), followed by an install of Adrenalin 2020 drivers from bootcampdrivers.com

I reboot, plug the eGPU, and get error 12. 

Setup: XFX 5700 XT Ultra, Razer Core X Chroma, MacBook Pro 15 (late 2016 with RP460), macOS Catalina 10.15.3 Public beta 2, windows insiders build on an external SSD. 

Any suggestions welcome!

XFX 5700 XT Ultra, Razer Core X Chroma, MacBook Pro 15 (late 2016 with RP460), macOS Catalina 10.15.3 Public beta 2, windows insiders build on an external SSD.


ReplyQuote
tsakal
(@tsakal)
Reputable Member
Joined: 3 years ago
 

@kaelig

same here

see my previous posts tried various configuration but with no luck so far. 

Next I will try to disable wifi before connecting the egpu. 

A) 2020 MacBook Pro, i7-1068NG7, 32GB RAM, 1TB, EGPU Razer Core X, Gigabyte OC 3080 10Gb, Samsung 49 1440p UltraWide C49RG
Mac OS Catalina 10.15.7, Internal Bootcamp Windows 10 latest update previously W10 2004 pci.sys swap.
B) 2.7 GHz I7 4 Cores, 16Gb, 1TB MBP 13 2018 TB3 , EGPU Razer Core X, Nitro+ RX5700 xt 8Gb, LG 32UK550
Mac OS Catalina 10.15.2, Ext SSD Windows 10 1903 V1 .295

C) 2.7 GHz I7 4 Cores, 16Gb, 1TB MBP 13 2018 TB3 , EGPU Gigabyte Gaming Box RX580 8Gb, Mac OS Catalina 10.15.2, Ext SSD Windows 10 1803

D) 3.1 GHz I7, 16Gb, 1TB MBP 13 2015 TB2 , EGPU Gigabyte Gaming Box RX580 8Gb


ReplyQuote
iron_breed
(@ironbreed)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

Hi guys!

To be honest, I am a little bit confused by all the possibilities how, in theory, eGPU support under Windows 10 might work again. Also it seems to differ for every Mac...

Maybe someone can give me a short answer: 

Is there a solution for my setup that's currently working? Setup is in the signature.

Thank you!

Macbook Pro 13" i5/16/512 - Sonnet Breakaway Box 550 with Radeon VII - Xbox One X - PS4 Pro - Nintendo Switch - Sony KD55X8505 - Denon AVR-X1300W - Klipsch - Klipsch R-115SW
iPhone 11 Pro Max 256GB Midnight Green / iPhone X 64GB Silver - iPad Pro 128GB LTE - Apple Watch Series 2 - Synology DS218+ - Xbox Live ID: Iron Breed PSN - ID: IronBreed


ReplyQuote
syphus
(@syphus)
Active Member
Joined: 5 years ago
 

@gregor_pigula

Sorry to be a pain, but could you possible message me a more detailed guide in what you did? 

MacBook Pro 15" Mid 2015 Razer Core + 5700XT on macOS 10.15.3 + Win10


ReplyQuote
Test1
(@test1)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 
Posted by: @badtz

My windows 1903 version 18362.295 was updated to 18362.592 yesterday.

This is what I did to enable egpu.

  1. Disable PCIE Root port#3 -9DBA
  2. Shut down windows
  3. Power cycles egpu (turn off at least 30 secs)
  4. Turn on egpu, connect TB3 cable to laptop, (Turn on laptop)
  5. Use Refind to enable internal graphics

Tested on MBP 13 2018 i5 Touchbar with external display both with Aorus Gaming Box RX580 and Mantiz Venus. 

MacOs Mojave 10.14.6

AMD ver 19.12.3

So far it seems that you are the only one who manage to get an AMD eGPU to work with the latest 1903 version (excluding the insider build). Or at least I haven't seen anyone else in this thread?

Although a setup with an RX580 has a higher success rate than a Vega56/64 or 5700, well done!

Is it still working? I noticed you posted a build about an hour ago (at the time I'm writing this post). But that build seems to be on the .295 version.

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
tsakal
(@tsakal)
Reputable Member
Joined: 3 years ago
 

@test1 

I managed to get it done. 

On W10 .295

I disabled pci port 9 

Run the setup of amd downloaded drivers 20.1.1

The card was identified and asked for restart. Restarted and boom it works with ext display 

Main Display shows the windows sign. 

@itsage @mac_editor

Can I enable port 9 now? 

What limitations do i have if I keep port 9 disabled ? 

A) 2020 MacBook Pro, i7-1068NG7, 32GB RAM, 1TB, EGPU Razer Core X, Gigabyte OC 3080 10Gb, Samsung 49 1440p UltraWide C49RG
Mac OS Catalina 10.15.7, Internal Bootcamp Windows 10 latest update previously W10 2004 pci.sys swap.
B) 2.7 GHz I7 4 Cores, 16Gb, 1TB MBP 13 2018 TB3 , EGPU Razer Core X, Nitro+ RX5700 xt 8Gb, LG 32UK550
Mac OS Catalina 10.15.2, Ext SSD Windows 10 1903 V1 .295

C) 2.7 GHz I7 4 Cores, 16Gb, 1TB MBP 13 2018 TB3 , EGPU Gigabyte Gaming Box RX580 8Gb, Mac OS Catalina 10.15.2, Ext SSD Windows 10 1803

D) 3.1 GHz I7, 16Gb, 1TB MBP 13 2015 TB2 , EGPU Gigabyte Gaming Box RX580 8Gb


ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Founder Admin
Joined: 5 years ago
 

@tsakal Once the eGPU is working in Windows, you can re-enabled the PCIe Root Port. You have to disable it again prior to shut down/restart so that the next boot would allow the eGPU to work.

 

LinkedIn | Twitter | Facebook | Youtube | Instagram
 
external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2021 14" Microsoft Surface Laptop Studio [11th,4C,H] + RTX 2080 Ti @ 32Gbps-TB4 (WD_Black D50) + Win11 [build link]  


ReplyQuote
Jimmy
(@badtz)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
 

@test1

Hi there,

In windows version 1903-18362.592, it only works with RX580 only. I tested using the Aorus Gaming Box and Mantiz Venus. It doesn’t with the new Navy cards. I apologize for not making myself clear. To get it working with 5700 XT, you would need to use the pci.sys method

MBP 2018 13" i5 512GB Touch Bar (MR9R2)
Aorus Gaming Box RX580
Mantiz Venus, Red Devil 5700XT

 
2018 13" MacBook Pro [8th,4C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (Mantiz Venus) + Win10 1903 [build link]  


ReplyQuote
 of  81