Error 12 on Windows 10 1903, iMac 4K 2017
 
Notifications
Clear all

Error 12 on Windows 10 1903, iMac 4K 2017  

 of  2
  RSS

i0ntempest
(@i0ntempest)
Trusted Member
Joined: 3 years ago
 

Hey guys,
So today I updated my iMac (2017, 4K, i7, 32G) bootcamp from Windows 10 1809 to 1903, and suddenly my Vega 56 eGPU (AKiTiO Node) stopped working. It now shows error 12 in Device Manager. Everything was fine when using 1809 and 1803. I've tried uninstalling PCIe root in Device Manager, switch physical ports, hot plugging upon boot, using refined boot loader (which corrupted my ESP), and disabling some other TB devices, but none of them worked. My eGPU setup had survived multiple Windows major updates before, so I can't figure out why it died on this one.
Any help is appreciated. Thanks in advance!!

Setup 1: Custom Build Mid-Tower Hackintosh (SMBIOS: Apple Mac Pro 2019)+ eGPU
iGPU: Intel UHD Graphics 630
dGPU: ASUS Strix AMD Radeon 5700 XT 8GB GDDR6
eGPU: Zotac NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR6 via Thunderbolt 3 (AKiTiO Node Lite)
OS: macOS Catalina 10.15.6, Windows 10 2004, Kali Linux 2020.3
Setup 2: Apple Mac mini 2018 + eGPU
iGPU: Intel UHD Graphics 630
eGPU: AMD Radeon RX 570 MXM 4GB GDDR5 via Thunderbolt 3 (Sonnet Breakaway Puck)
OS: macOS Big Sur 11.0 Beta, Windows 10 2004


ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

Have you tried DDU to remove the graphics drivers. It's best to test with stock Radeon drivers to make sure the eGPU can work without error 12. If you rely on the internal display you can try BootCampdrivers.com modified drivers to run both AMD dGPU and eGPU.

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2013 Mac Pro (FP D500 x2) [3rd,12C,E] + RX 5700 XT @ 16Gbps-TB2>TB3 (Mantiz Saturn Pro) + macOS 11 [build link]  


ReplyQuote
i0ntempest
(@i0ntempest)
Trusted Member
Joined: 3 years ago
 

@itsage Thanks for helping. I just tried DDU in safe mode and reinstalling AMD stock drivers, but it still won't work. The driver from bootcampdrivers also won't drive my eGPU and blacked my internal screen, so now I can't use any of my displays. I'll revert to 1809 and upgrade again some time. Any other idea?

Setup 1: Custom Build Mid-Tower Hackintosh (SMBIOS: Apple Mac Pro 2019)+ eGPU
iGPU: Intel UHD Graphics 630
dGPU: ASUS Strix AMD Radeon 5700 XT 8GB GDDR6
eGPU: Zotac NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR6 via Thunderbolt 3 (AKiTiO Node Lite)
OS: macOS Catalina 10.15.6, Windows 10 2004, Kali Linux 2020.3
Setup 2: Apple Mac mini 2018 + eGPU
iGPU: Intel UHD Graphics 630
eGPU: AMD Radeon RX 570 MXM 4GB GDDR5 via Thunderbolt 3 (Sonnet Breakaway Puck)
OS: macOS Big Sur 11.0 Beta, Windows 10 2004


ReplyQuote
Monaldinio
(@monaldinio)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
 

I have the same problem. After updating win 10 my egpu stopped working. Maybe I have to go back to the previous version.

iMac 2017 27 5k | i5-7600k | 16 GB Ram | 512 GB NVMe SSD | Radeon Pro 580 | Razer Core X + Sapphire Radeon RX Vega 64 Nitro+


ReplyQuote
i0ntempest
(@i0ntempest)
Trusted Member
Joined: 3 years ago
 

@monaldinio Yeah this is really weird. Some people reported their eGPU still works after upgrading to 1903, and some others said theirs died after upgrading with no reasons.

Setup 1: Custom Build Mid-Tower Hackintosh (SMBIOS: Apple Mac Pro 2019)+ eGPU
iGPU: Intel UHD Graphics 630
dGPU: ASUS Strix AMD Radeon 5700 XT 8GB GDDR6
eGPU: Zotac NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR6 via Thunderbolt 3 (AKiTiO Node Lite)
OS: macOS Catalina 10.15.6, Windows 10 2004, Kali Linux 2020.3
Setup 2: Apple Mac mini 2018 + eGPU
iGPU: Intel UHD Graphics 630
eGPU: AMD Radeon RX 570 MXM 4GB GDDR5 via Thunderbolt 3 (Sonnet Breakaway Puck)
OS: macOS Big Sur 11.0 Beta, Windows 10 2004


ReplyQuote
Monaldinio
(@monaldinio)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
 

In my case, win 10 don't work very well with my eGPU. If I want to use it, I have to do a work around to solve the error 12 problem. After booting win 10, I have to fire up  the Enclosure, then deinstall the vega 64 and reboot. Mojave works much better with eGPUs.

iMac 2017 27 5k | i5-7600k | 16 GB Ram | 512 GB NVMe SSD | Radeon Pro 580 | Razer Core X + Sapphire Radeon RX Vega 64 Nitro+


ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

Windows 10 1903 causes plenty of issues with different eGPU setups. It depends on the host computers though. For example, I cannot use and AMD eGPU with my 2017 13" MacBook Pro in W10 1903 at all. As soon as the Radeon drivers initialize in Windows, the system would BSOD then get stuck in a boot loop. On the other hand my 2016 15" MacBook Pro works great with both Nvidia and AMD eGPU in 1903 (using automate-eGPU EFI boot loader).

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2013 Mac Pro (FP D500 x2) [3rd,12C,E] + RX 5700 XT @ 16Gbps-TB2>TB3 (Mantiz Saturn Pro) + macOS 11 [build link]  


ReplyQuote
jefniro
(@jefniro)
Reputable Member
Joined: 4 years ago
 

Yesterday I installed Windows 10 1903 on my MacBook Pro (Late 2016) + Akitio Node + AMD RX 480. In the middle of the update I received a BSOD I think because the eGPU was connected during the update. At the first boot the keyboard was not working! I logged on with on screen keyboard (in order to put the password...) then I executed bootcamp setup and after the reboot everything worked fine! I realized that it has been a jump in the dark...

2016 13" MacBook Pro [6th,2C,U] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (AKiTiO Node) + Win10 1903 [build link]  

ReplyQuote
OliverB
(@oliverb)
Noble Member
Joined: 2 years ago
 

As told in another thread: Windows 10 Build 1903 failed for me completely on an early 13-inch 2015 MPB. It was a setup that never had any Error 12 Problem with Build 1803. But it yielded permanent Error 12 after upgrading to 1903. I had to downgrade the system to Build 1803 and the issues vanished.

2018 15" MBP & 2015 13" MBP connected to RTX2080Ti GTX1080Ti GTX1080 Vega56 RX580 R9-290 GTX680

 
2018 15" MacBook Pro (RP560X) [8th,6C,H] + RX 5700 XT @ 32Gbps-TB3 (ASUS XG Station Pro) + Win10 & macOS 10.15.4 [build link]  


ReplyQuote
DrEGPU
(@dregpu)
Estimable Member
Joined: 2 years ago
 

Yeah, Win10 1903 is not good for eGPU's. On my 2018 MBP 15 inch running Win10 1903 in BootCamp, the RTX 2080 Ti in a Razer Core X doesn't give an error 12 per se, but it disconnects and reconnects every couple of minutes, which is frustrating to say the least. Sigh...! Time to google downgrading!

Edit: Also, trying to DDU the AMD Radeon and redoing the rEFInd and apple_set_os.efi resulted in disaster. I almost thought my machine was bricked! Even after resetting SMC and NVRAM, the screen was still messed up with intermittent scan lines and the white apple logo flickering in the background at all times. I had to reinstall the Bootcamp drivers and reboot MacOS AND Win10 several times to get it to go away. 

MBP 2018 16 inch + Razer Core X@40Gbps-TB1 (Zotac RTX 2080 Ti Amp) + Ubuntu 20.04, Win10

 
2011 13" MacBook Pro [2nd,2C,M] + RTX 2080 Ti @ 10Gbps-TB1>TB3 (Razer Core X) + Linux Ubuntu 18.04.02 LTS [build link]  


ReplyQuote
 of  2