Thinkpad W540 + ADT-LINK + Apple TB3 to TB1/2 adapter problem
 
Notifications
Clear all

Thinkpad W540 + ADT-LINK + Apple TB3 to TB1/2 adapter problem  

  RSS

rastakuere
(@rastakuere)
New Member
Joined: 2 weeks ago
 

Hi,

I am trying to set up an egpu on my Thinkpad W540 with a ADT-LINK R43SG-TB3 Thunderbolt 3 device connected to my laptop through an Apple Thunderbolt 3 to Thunderbolt 2 adapter without any success.

I can force the ADT-LINK to startup by setting the SW1 to position 2. Everything seems to work fine on the GPU side. However, I cannot get my laptop to recognize the egpu.

Can someone help me to figure out what I am doing wrong please?

Thank you for your answers.

 

 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

The Thunderbolt 3 mainboard needs downstream power delivery from the host computer in order to work. Through the Apple Thunderbolt 3 to Thunderbolt adapter, there's no PD and therefore the TB3 mainboard cannot power on.

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2013 Mac Pro (FP D500 x2) [3rd,12C,E] + RX 5700 XT @ 16Gbps-TB2>TB3 (Mantiz Saturn Pro) + macOS 11 [build link]  


ReplyQuote
rastakuere
(@rastakuere)
New Member
Joined: 2 weeks ago
 

Thanks for your answer.

Is there a way to power the TB3 mainboard by other means?

 

Edit 1: There is a 3.3V entry on my m.2 to TB3 board. I will try to figure out something.

Edit 2: Does not work 🙁

This post was modified 2 weeks ago

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote