XPS 7390 2in1 fails to boot with Asus XG Station Pro + RX 5600XT
 
Notifications
Clear all

XPS 7390 2in1 fails to boot with Asus XG Station Pro + RX 5600XT  

  RSS

(@matthias_hinrichs)
New Member
Joined: 8 months ago
 

I was unable to make these devices work with each other, which is unfortunate as I like the look and silent design of the Asus enclosure. 

GPU is RX5600XT, laptop XPS 7390 2in1 i7/32GB/1TB

The XPS simply does not boot into the BIOS for a few minutes, if it finally starts no card is found. Some plug and play seems to make this work, I can install the AMD driver. On next reboot the card is not found again. I tried different bios thunderbolt settings and nothing made a difference.

The same GPU boots in the Powercolor Gaming Station immediately.

I am about to return the Asus enclosure unless someone here knows of a trick to make this work? 

To do: Create my signature with system and expected eGPU configuration information to give context to my posts. I have no builds.

.

ReplyQuote
itsage
(@itsage)
Illustrious Member Admin
Joined: 4 years ago
 

@matthias_hinrichs, I've found certain laptops have firmware compatibility issues with eGPU enclosures and/or graphics cards. I'm been testing an HP Spectre x360 13" OLED with similar symptoms. When paired with an AMD eGPU, it would hang at preboot (black screen). I have boot without the eGPU connected then hot-plug in Windows Desktop. The laptop works fine with Nvidia eGPU.

 

external graphics card builds
best laptops for external GPU
eGPU enclosure buyer's guide

 
2021 15" ASUS TUF Dash F15 [11th,4C,H] + RTX 3080 @ 32Gbps-TB4 (AORUS Gaming Box) + Win10 2004 // my 3rd RTX 3080 build [build link]  


ReplyQuote